Създателят на ваксината срещу COVID-19: Нормалният живот се връща следващата зима

Създателят на ваксината срещу COVID-19: Нормалният живот се връща следващата зима
A A+ A++ A

Въздействието на новата ваксина срещу Covid ще започне да се вижда по-значително през лятото и животът трябва да се нормализира до следващата зима, каза един от създателите му.

Проф. Угур Сахин, съосновател на BioNTech, също изрази надежди, че ударът може да намали наполовина предаването на вируса, което ще доведе до "драстично намаляване на случаите".

Миналата седмица BioNTech и съ-разработчиците Pfizer заявиха, че предварителният анализ показва, че тяхната ваксина може да попречи на повече от 90% от хората да получат Covid-19.

Около 43 000 души взеха участие в тестове.

В интервю за шоуто на Andrew Marr на BBC One проф. Шахин каза, че очаква по-нататъшен анализ, който да покаже, че ваксината ще намали предаването между хората, както и ще спре развитието на симптомите при някой, който е имал ваксината.

"Много съм уверен, че предаването между хората ще бъде намалено от такава високоефективна ваксина - може би не 90%, но може би 50% - но не бива да забравяме, че дори това може да доведе до драстично намаляване на разпространението на пандемията", каза той казах.

Очаква се Великобритания да получи 10 милиона дози от ваксината BioNTech / Pfizer до края на годината, като още 30 милиона дози вече са поръчани. 

По-възрастните жители и служителите в домовете за грижи вероятно ще бъдат приоритетни, следвани от здравните работници и хората над 80 години. Тогава хората ще бъдат класирани по възраст.

След обявяването на първата ефективна ваксина в света в понеделник, сър Джон Бел, професор по медицина в Оксфордския университет, предположи, че животът може да се нормализира до пролетта.

"Вероятно съм първият човек, който каза това, но ще го кажа с известна увереност", каза той.

Проф. Шахин обаче каза, че ще отнеме повече време.

Ако всичко продължи да върви добре, каза той, ваксината ще започне да се доставя в "края на тази година, началото на следващата година".

Той каза, че по-голямото въздействие ще се случи по-късно, добавяйки: "Лятото ще ни помогне, защото степента на заразяване ще спадне през лятото и това, което е абсолютно важно, е да получим висок процент на ваксинация до или преди есента / зимата догодина."

Проф. Шахин каза, че е от съществено значение всички имунизационни програми да бъдат завършени преди следващата есен.

Все още липсват данни, които да покажат колко добре тя работи при тези, които се нуждаят най-много - при възрастните хора.

Нито знаем дали това спира хората да разпространяват болестта, както и да се разболяват.

И не е ясно колко дълго може да продължи имунитетът. Хората може да се нуждаят от годишни бустери.

Ако ваксината бъде пусната, ще отнеме време за имунизиране и защита на достатъчно хора.

Може да се появят и други ваксини Covid-19, които действат също толкова добре или дори по-добре от тази нова ваксина.

Но е възможно до лятото масовата имунизация да е в ход и да започнем да се възползваме от предимствата.

Запитан дали ваксината е толкова ефективна при по-възрастните хора, колкото при по-младите, той каза, че очаква да има по-добра идея през следващите три седмици.

Той каза, че все още не е известно колко дълго ще продължи имунитетът след прилагането на втората доза ваксина.

Проф. Шахин каза също, че "ключовите странични ефекти" на ваксината, наблюдавани досега, са лека до умерена болка в мястото на инжектиране за няколко дни, докато някои участници са имали лека до умерена температура за подобен период.

"Не видяхме други сериозни странични ефекти, които да доведат до пауза или спиране на проучването", добави той.

Неговата ваксина е една от 11 в момента в последния етап на тестване.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »