Пандемията в развитие: ЕК одобри пети договор за доставка на ваксини срещу COVID-19

Пандемията в развитие: ЕК одобри пети договор за доставка на ваксини срещу COVID-19
A A+ A++ A

Европейската комисия съобщи, че е одобрила днес пети договор с европейското фармацевтично дружество "Кюрвак" (CureVac) за доставка на 225 милиона дози ваксина срещу COVID-19, с възможност за още до 180 милиона дози. Ваксините ще бъдат доставени, когато се докаже, че са безопасни и ефикасни, се посочва в съобщението.

Това ново предварително споразумение последва договорите с "АстраЗенека" (AstraZeneca), "Санофи" (Sanofi-GSK), "Янсен" (Janssen Pharmaceutica NV) и "Пфайзър" (BioNtech-Pfizer). Комисията обяви и успешно приключване на проучвателните преговори с "Модерна" (Moderna).

В съобщението се посочва, че "Кюрвак" е със седалище в Германия и подписа с Европейската инвестиционна банка споразумение за заем от 75 милиона евро за разработване и мащабно производство на ваксини срещу COVID-19. Разработваната от този производител ваксина е на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките с липидни наночастици. По този способ организмът може да произвежда свои собствени активни вещества за борба с различни болести.

Уточнява се, че финансирането от ЕК на част от първоначалните разходи на производителите на ваксини представлява авансово плащане. Тъй като високите разходи и честият неуспех правят инвестирането във ваксина срещу COVID-19 опасен избор за разработчиците, предварителните споразумения създават възможност да се насочат средства, които иначе може да не бъдат привлечени, се допълва в съобщението.

Измина точно една година, откакто в Китай официално беше регистриран първият случай на коронавирус. Тогава за първи път се появи новината за огнището на пазара в Ухан, а шокиращите кадри оттам обиколиха социалните мрежи. Първоначално обаче опасността беше отдалечена на хиляди километри, но малко по-късно тя ни връхлетя и ни постави оковите на безброй ограничения.

За причинител на COVID-19 бяха нарочени прилепи, продавани на пазар в Ухан.

12 месеца по-късно няма еднозначен отговор на въпроса естествен или изкуствен е произходът на заразата. Именно това дава тласък и на конспиративните теории, че той е бил пуснат умишлено сред хората. Не са малко и тези, които вярват, че целта на бъдещата ваксина е да бъдем чипирани.

Едно обаче е сигурно – светът се променя, докато ние се опитваме да се адаптираме, скрити зад маските. 

Броят на случаите на коронавирус в света през последната седмица се е увеличил с повече от 3,6 милиона души. Това е най-високият процент от началото на пандемията, заяви Световната здравна организация.

"В сравнение с предходната седмица общият брой на случаите на COVID-19 се е увеличил с осем процента. Към 8 ноември са заразени около 49,7 милиона души и над 1,2 милиона смъртни случая в света", сочи докладът.

Повечето данни за заболеваемостта идват от Европа - 54% от всички регистрирани случаи. В Европейския регион около 2 милиона (1,99 милиона) души са се заразили от 2 до 8 ноември, а общият брой на заразените надхвърля 13 милиона. Предишният рекорд за седмична честота е записан между 26 октомври и 1 ноември. Тогава увеличението беше над три милиона заразени (3,3 милиона)

Това ли е краят на шведската стратегия срещу коронавируса? Въпросът се обсъжда, откакто социалдемократическият премиер Стефан Льофвен обяви в понеделник, 16 ноември, забраната за публични събирания на повече от осем души. Тя влиза в сила от 24 ноември и ще трае поне за четири седмици. Ръководителят на правителството призова шведите да живеят по "новия стандарт" за следващите месеци, това пише френското издание Le Monde.

„Не ходете във фитнеса или библиотеката, не правете вечери или домашни партита“, умолява той. Отмени всичко (...) . И не се опитвайте да заобикаляте [препоръките] . " Сериозен тон, подчертавайки спешността на ситуацията, която " ще се влоши " , Стефан Льофвен поясни, че мерките са " безпрецедентни в съвременната история " на страната. На 10 ноември правителството му вече беше решило да забрани продажбата на алкохол от 22:00, като принуди баровете и ресторантите да затворят в 22:30, поне до 28 февруари 2021 година.

Дори в разгара на пандемията, през пролетта, Швеция не беше приела такива ограничения. Предпочитайки препоръките пред забраните, тогава кралството се отличи, отказвайки да ограничи населението си и държейки училищата и колежите си отворени.

Увеличаване на заразата

В началото на юни шведският подход изглеждаше неуспешен: тогава страната с 10 милиона жители достигна четири пъти повече смъртни случаи, отколкото нейните три скандинавски съседи, избрали полу-ограничаване. Дори икономически резултатите му бяха по-малко добри, като през второто тримесечие спадът на вътрешния му продукт бе 8,6% (срещу 7,4% за Дания, 6,3% за Норвегия и 3,2% за Финландия).

Това лято Швеция успя да овладее пандемията. И в продължение на няколко седмици в началото на есента страната сякаш избягваше втората вълна.

Франция се готви да започне национална кампания за ваксинация срещу коронавирус през януари, когато се надява, че ваксините ще бъдат одобрени и достъпни.

Правителството се притеснява, че милиони французи ще откажат ваксинация, след като проучване показа, че само 59% от хората са готови да се ваксинират. "Опасявам се, че недостатъчно французи ще се ваксинират", заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от БГНЕС. 

Франция е предвидила 1,5 милиарда евро за закупуване на ваксини през 2021 г. Страната е поставила опции за "няколко стотици милиона" дози от различни фармацевтични компании. Крайният избор ще бъде за ваксината, "която дава най-добрия шанс да се овладее пандемията", без да представлява "дори и най-малък риск" за здравето на хората.

Ако искате да отидете на бар или ресторант във Франция, ще трябва да почакате поне до 15 януари 2021 г. Очаква се тогава заведенията да отворят отново вратите си за посетители, съобщи държавната агенция Франс Инфо.

Говорителят на правителството Габриел Атал говори днес за „перспективи за декември”, но агенцията информира, че от няколко достоверни източници в Министерството на икономиката е получила информация, че все пак става въпрос за средата на януари.

Броят на новозаразените с коронавирус през последните дни намалява, но въпреки това ситуацията в отделенията за интензивно лечение e напрегната, пише „Евронюз”. Пациенти от силно засегнати региони биват изпращани на лечение в съседни държави.

Ресторантите имат право да предлагат единствено храна за вкъщи. Някои поставят столове по тротоарите пред заведенията, но те няма как да бъдат използвани. Според официални източници на информация, през следващата седмица гражданите ще могат да си купят елхи в градинските центрове, супермаркетите и пред цветарските магазини. Магазините за цветя в момента имат право да продават само онлайн. Идните седмици се очаква правителството да реши кои магазини ще имат право отново да отворят врати

Ваксините срещу COVID-19 в Белгия ще са безплатни, но поставянето им няма да бъде задължително. "Ваксините няма да са задължителни. Ще трябва да убедим хората, че те са добри, ефективни и безопасни", заяви белгийският здравен министър Франк Ванденбрук. 

Целта е да се ваксинира 70% от населението на страната, това са най-малко 8 милиона души. Проучване показа, че 1 от 6 белгийци иска да бъде ваксиниран срещу коронавируса. 

По-рано от Световната здравна организация (СЗО) предупредиха да не се намалява бдителността в борбата с коронавируса заради положителните новини за възможни ваксини. Генералният директор Тедрос Гебрейесус заяви, че страните нямат оправдание за бездействие.

Не е време за самоуспокоение. Въпреки че продължаваме да получаваме обнадеждаващи новини за ваксините срещу COVID-19, оставаме предпазливо оптимистични относно възможността те да започнат да пристигат през следващите месеци. Изключително загрижени сме заради вълната нови случаи, която наблюдаваме в някои страни, особено в Европа и Америка, здравните работници и здравните системи се намират в точката на пречупване“, каза той, цитиран от БНР.

Очаква се днес Европейската комисия да сключи договор с пета фармацевтична компания – „CureVac“, която разработва ваксина срещу COVID-19, съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. Брюксел води преговори и с американската компания „Moderna“, която обяви вчера, че нейната експериментална ваксина е показала близо 95% ефективност. Досега Еврокомисията е договорила близо 2 милиарда дози от различни ваксини, които да бъдат доставени веднага щом препаратите станат готови.

От фармацевтичната компания "Pfizer" съобщиха, че започват пилотна програма за имунизация срещу COVID-19 в четири американски щата. Целта е да се подготви план за доставка на ваксината, която се съхранява при минус 70 градуса по Целзий.

Ограничения в Европа 

Строги ограничения влязоха в сила в Австрия.Повечето магазини в Австрия днес останаха затворени, в сила влезе вечерен час, а много хора преминаха към работа от вкъщи с влизането на страната в нова фаза на карантина заради COVID-19, която ще продължи около 3 седмици, до 6 декември, предаде ДПА.

След седмици на рязко увеличаване на броя на новите случаи на заразата в събота правителството обяви новите мерки, за да предотврати претоварване на болниците и интензивните отделения.


За период от 7 дни процентът на заразените на 100 000 души леко спада след рекордните 564 случаи миналия петък, но здравният министър Рудолф Аншобер очаква здравната система да се сблъска с върхов наплив в последната седмица на ноември, имайки предвид интервала от установяването на заразата и приемането в болница.

Карантината е подобна на тази, която беше наложена през март.

Само магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите могат да обслужват клиенти.

Хората трябва да си стоят по домовете и могат да излизат, само за да отидат на работа, да изпълнят неотложни поръчки или да поспортуват.
Въпреки че всички училища преминаха днес към дистанционно обучение, образователните власти приканиха учениците все пак да отидат на училище, ако се нуждаят от учителска помощ, ако нямат компютър или нужните условия у дома, за да учат.

Родители, чиято работа не позволява да се грижат за децата си през деня, също могат да ги изпращат на училище.

Този подход е различен от мартенския, когато всички бяха призовани да оставят децата си у дома, с изключение на работещи в ключови сектори като здравеопазването или търговията на дребно с храни.

В същото време в Сърбия ограничава работата на кафенетата, нощните клубове, ресторантите, както и на търговските центрове и магазините -  от 21 часа до 5 часа сутринта. Мерките ще бъдат в сила 15 дни - до 1 декември, когато правителството отново ще ги обсъди

#коронавирус #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »