Предлагат промени в Закона за здравето

Предлагат промени в Закона за здравето
A A+ A++ A

Управляващите предлагат промени в Закона за здравето. Ето част от тях - Уведомяването на хора, които трябва да са под карантина или поставени в изолация, да става с обаждане по телефона, смс или чрез изпращане на имейл.

От ГЕРБ предлагат още да отпадне задължителното болнично лечение за болните от COVID-19. Според новите текстове в Закона за здравето, по време на Извънредно положение или Извънредна епидемична обстановка, здравният министър ще може да налага забрана за износ на лекарствени продукти, а целта е да има необходимото количество за населението в България.

Хората ще бъдат карантинирани или поставяни в изолация след предписание на директора на съответната Регионална здравна инспекция. А продължителността ще се определя със заповед на здравния министър и по предложение на държавния главен инспектор. И накрая – контактните лица няма да имат право на отказ от тестване или поставяне под карантина.

В разгара на епидемията, от ГЕРБ дойде предложението пациенти с COVID -19 да не се лекуват задължително в болница. Пред NOVA темата коментира и здравният министър.

„Да се направят нещата законово така че да отговаря на реалността каквато е в момента. COVID-19 не е особено опасна инфекция“, казва проф. Ангелов.

В момента тече експертен анализ на така предложените текстове.

„Притеснението на експертите е че от друга гледна точка ако отпадне това изискване, ще отпадне за всички заболявания в този член като там попадат и други инфекции, които са особено опасни. Експертният анализ не е приключен, за да можем да кажем каква е нашата окончателна позиция по тези текстове“, добави Ангелов.

Д-р Нигяр Джафер от ДПС определи предложението на ГЕРБ като поправяне на грешка.

„Анализите показват че 2/3 от пациентите които се редят пред болниците не са за болнично лечение, това е факт. Тук нещата са опит да оправят една грешка която допуснаха, не ни чуха тогава и ние изложихме нашите аргументи за отпадането на това изискване – и/ или болнично лечение“, заяви той.

Здравният министър определи като напредък известяването чрез смс. Така щяло да се подобри ефективността на работата в Регионалните здравни инспекции, а личните лекари да издават болничен лист без задължителното към момента писмено предписание от РЗИ.

„Ползата ще бъде в две посоки - ще се подобри раб на извършваните епидемиологични проучвания и ще се подобри контролът върху разпрастраненеето на заразата. Няма да чуваме по телевизията, че някой се е позитивирал в понеделник, а в четвъртък са го намерили РЗИ“, каза Ангелов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви през Фейсбук, че е излекувана от коронавируса. Тя съобщи, че веднага след представянето и гласуването на алтернативния бюджет на БСП в Народното събрание, депутати от левицата ще станат доброволци в болници, където имат нужда от хора.

#Закона за здравето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »