COVID-19 по света: Израел насърчава с лотария тестването за Covid-19

COVID-19 по света: Израел насърчава с лотария тестването за Covid-19
A A+ A++ A

Броят на новите случаи на COVID-19 е намалял през миналата седмица за първи път от повече от три месеца, но смъртните случаи в региона продължават да нарастват, показват данните на СЗО. Като цяло почти 4 милиона случая на новия коронавирус са регистрирани в целия свят през седмицата, завършваща в неделя, и почти 60 000 души са починали от болестта през същия период, съобщи Световната здравна организация.

Европа, в която във вторник общият брой на коронавирусните инфекции се изкачи над 15 милиона, остава най-силно засегнатият регион. Миналата седмица тя съставлява 46% от новите глобални случаи и 49% от смъртните случаи, показва седмичната епидемиологична актуализация на здравната агенция на ООН. С регистрираните 1,84 милиона нови случая обемът на случаите в региона остава зашеметяващо висок, но СЗО отбелязва, че „през последната седмица, за първи път от повече от три месеца, регионът отбелязва спад от 10% при седмичните случаи“.

В същото време обаче в Европа са регистрирани над 29 000 смъртни случая от COVID-19 – 18% скок от предходната седмица, се казва в съобщението.Данните на СЗО показват, че Австрия отчита най-рязкото увеличение на новите случаи на континента през миналата седмица, отбелязвайки 30% повишение от предходната седмица.

Америка, която е вторият най-силно засегнат регион, продължава да отчита нарастващ брой случаи и нарастване на смъртните случаи от новия коронавирус. Броят на случаите в региона е нараснал с над 40% с регистрирани над 1,45 милиона нови случаи, а смъртните случаи са се увеличили с 11%, с над 19 100 нови смъртни случая през седемдневния период. Повече от един милион от новите случаи са регистрирани в Съединените щати с близо 11 милиона случая от началото на пандемията.

Единственият регион, който отчита спад в броя на новите случаи и смъртността за миналата седмица, е Югоизточна Азия, съобщи СЗО. В световен мащаб над 1,3 милиона души са починали от COVID-19 и над 55 милиона са били заразени с вируса, откакто той се появи в Китай в края на миналата година, показват данни от официални източници, предоставени на АФП. 

Турция въведе частичен вечерен час, за да ограничи разпространението на COVID-19. Свободното движение е разрешено между 10 и 20 часа, гласи заповедта на президента Реджеп Ердоган.

Учениците в южната ни съседка ще се обучават дистанционно до края на годината, а ресторантите ще предлагат храна само за вкъщи, съобщи bTV.

Нова спешна мярка за борба с разпространението на коронавируса в Кипър влезе в сила. От днес до 30 ноември в страната са забранени всички масови мероприятия. Правителството стартира и две безплатни програми за тестване, за да получи по-точна епидемиологична картина и да може да взема своевременно решения.

С новото разпореждане на здравния министър се налага забрана за провеждане на демонстрации, митинги, протести, концерти, фестивали на публични и частни места. Решението е взето заради „спешната необходимост от опазване на общественото здраве” и „бързото нарастване на новозаразените”, се посочва в указа.

Забраната засяга и събирания, за чието провеждане вече е издадено разрешение.

Мярката влезе в сила на фона на подготвяни протести в цялата страна в събота, според съобщения на организаторите им в социалните мрежи.

Заедно с ограниченията в ход са и две програми на правителството за безплатно тестване за коронавирус.

Първата е за PCR-тестове и е предназначена за изследване на определените от здравното министерство 12 категории граждани, които имат право да влизат и излизат от „червената зона” на острова. От 12 ноември двете области Лимасол и Пафос са под карантина.

Огромният брой хора, които трябва да бъдат изследвани, предизвика силно напрежение и многочасово чакане, особено в Лимасол, където спешно бяха разкрити и допълнителни мобилни пунктове за вземане на проби. Лично здравният министър Константинос Йоану се извини за ситуацията. Проверката на изходните пунктове на двата района за отрицателни тестове на пътуващите ще започне от утре, обяви днес министърът по време на посещението си в Лимасол.

Втората безплатна скринингова програма е чрез бързи антигенни тестове и в нея могат да се включат всички желаещи, като се очаква да бъдат обхванати около 50 000 души. Получените положителни резултати ще бъдат проверени чрез PCR тест.

Във вторник в Кипър бяха извършени над 11 500 PCR и бързи тестове, което е най-големият брой от началото на пандемията през март. 7513 са регистрираните заразени досега

Франция, от друга страна, стана първата страна в Европа, която премина границата от 2 милиона заразени с коронавирус.

По този показател страната се нарежда на четвърто място в света след САЩ, Индия и Бразилия.

Унгария удължава до 8 февруари извънредно положение. То позволява частични мерки за блокиране, насочени към ограничаване на нарастването на смъртните случаи от коронавирус, съобщи БНТ. 

Мерките включват комендантски час между 20:00 и 5:00 ч. сутринта, забрана за събирания, задължително носене на маски на обществени места и онлайн обучение за гимназии и университети.

Властите в Брюксел и в южната белгийска френскоговоряща област Валония ще запазят вечерния час в сила поне до 13 декември, съобщиха местни медии.

През октомври местните власти решиха да въведат забрана за движение между 22.00 ч. и 6.00 ч. като част от противоепидемичните мерки. За същия срок остава в сила решението да не работят магазините за стоки, които не са от първа необходимост.

Предстои решение какви мерки срещу разпространението на COVID-19 ще бъдат в сила в близките седмици в северната област Фландрия, където досега вечерният час е по-краткотраен.

Белгийските здравни власти съобщиха днес, че се затвърждава посоката на трайно намаляване на броя на откритите новозаразени и на приетите в болница.

По техни данни днес за първи път от месеци се наблюдава спад по всички показатели за разпространение на заразата. По най-нови данни в страната броят на починалите достига 14 839, при 540 605 установени случая и над 5,5 милиона изследвани.

Гимназиите в Швеция ще могат да провеждат дистанционно обучение от следващата седмица, за да помогнат на властите да контролират пандемията, обяви днес шведското правителство, предаде "Ройтерс".

Властите обаче насърчават гимназиите да останат отворени колкото е възможно повече, тъй като предоставят жизненоважни социални услуги.

Швеция възприе основно подход, при който се разчита на спазване доброволно на социалната дистанция. Повечето от училищата останаха отворени, въпреки че гимназиите и университетите преминаха към онлайн занятия през пролетта.

Но новите случаи на зараза достигнаха рекордни нива в Швеция в последните дни и правителството въведе по-строги препоръки за публичните събирания и увеличи призивите към гражданите за избягване на социалните контакти.

Сега властите дават на гимназиите повече гъвкавост, за да преценят сами при какви обстоятелства да преминат на дистанционно обучение. Ако съответната гимназия прецени, че не може да осигури социална дистанция, то тя може да мине на дистанционно обучение, за да се избегнат препълнените класни стаи.

Сеул и южният град Кванджу са приели наредби за налагане на по-строго социално дистанциране на фона на скока в броя на случаите на коронавирус, съобщи в сряда южнокорейската информационна агенция Yonhap .

Митингите и демонстрациите, както и "високорисковите" масови събрания, като например хората, които пеят или скандират, ще бъдат ограничени до 100 души.

Бизнесът и организаторите на митинги, които нарушават новите разпоредби за социално дистанциране, ще бъдат глобени с 3 милиона (2700 долара), докато хората, които не носят маски в обществото, ще бъдат глобявани с до 100 000.

Новите правила ще влязат в сила в Гуанджу от четвъртък и в Инчхон, започвайки от понеделник за начален период от две седмици.

Ежедневното нарастване на броя на случаите на коронавирус в Южна Корея се запазва между 60-150 от средата на октомври, но през последните няколко дни нарасна почти три пъти. В сряда са потвърдени 313 нови случая, най-високият дневен прираст от края на август. (ANI / Sputnik)

Токийското столично правителство възнамерява да актуализира сигнала за COVID-19 на най-високо ниво на фона на рекорден ръст на случаите както в столицата, така и в цялата страна, съобщи агенция Киодо в сряда, позовавайки се на знаещи източници.

Очаква се решението да бъде обявено в четвъртък след заседание на експертна група. Властите понижиха сигнала от най-високото до сегашното ниво на 10 септември. По-рано през деня островната държава съобщи за над 2000 нови случая на коронавирус. Столицата от своя страна счупи рекорда си от август с 493 нови инфекции.

До момента Япония е потвърдила над 121 000 случая на COVID-19, включително над 103 000 излекувани и 1895 смъртни случая. (ANI / Sputnik)

Заразените с COVID-19 в Киргизстан достигнаха 67 894 в сряда, тъй като през последните 24 часа в цялата страна са регистрирани 425 нови случая.

Националният щаб за борба с COVID-19 заяви, че новите случаи включват 110 в столицата Бишкек и 117 в северния регион на Чуйска област. Броят на възстановените от коронавируса в Киргизстан се е увеличил до 58 846, след като през последния ден са добавени още 531.

И все пак в страната има 7 116 активни случая на COVID-19, 3 136 от тях са на лечение в болници и 3980 пациенти у дома.

COVID-19 е открит за първи път в Киргизстан на 18 март, а първата му жертва е съобщена на 2 април (ANI / Xinhua)

Министерството на здравеопазването (DOH) на Филипините в сряда съобщи за 1383 нови потвърдени случая на COVID-19, като общият брой в страната достигна 412 097.

Филипините са регистрирали по-малко от 2000 нови случая в продължение на девет последователни дни от 10 ноември насам. Министерството на здравеопазването заяви, че още 143 пациенти са се възстановили, което повишава общия брой на възстановяванията до 374 666. Броят на загиналите се е повишил до 7 957, след като още 95 пациенти са починали от вирусното заболяване, добави DOH.

DOH заяви, че досега е тествал 5 милиона души във Филипините. Населението на страната е около 110 милиона. (ANI / Синхуа)

Русия е регистрирала 20 985 случая на COVID-19 през последните 24 часа, в сравнение с 22 410 вчера, което доведе до общо 1 991 998, съобщиха от федералния център.

Според националния надзорен орган за обществено здраве, Rospotrebnadzor, от началото на пандемията в Русия са проведени над 70 милиона теста за откриване на COVID-19, а 463 720 предполагаеми носители остават под медицински контрол. (ANI / Sputnik)

 

Колко ще се задържи пандемията? Колко и какви ще са мутациите на коронавируса? Скоро ли ще открият ваксина? На тези и още много въпроси се опитват да отговорят учени от цял свят. А докато тези отговори липсват, има само един начин за ограничаване на заразата – масово тестване и социална изолация. В Израел има дни, в които се правят по 60 000 PCR теста, но има и такива групи от населението, които не искат да бъдат тествани. За тях властите не бързат да прилагат санкции, а са измислили дори лотария със сериозни печалби сред подложилите се на тест, за да се повиши мотивацията. 

Как се случва това? 

Преди 2 години в рамките на технологично преустройство на израелското здравеопазване беше обновена и лабораторната дейност. Никой не очакваше страната да бъде връхлетяна от пандемия, но във връзка с военни заплахи цялата им дейност беше преустроена и въведена нова организация. И това помага сега, когато натоварването е толкова голямо, че в тях се работи на смени денонощно. В началото на пандемията са се правили до 2 000 изследвания на ден, предимно на пристигащите от чужбина и лекарите в Covid отделенията. Сега работата е нараснала повече от 30 пъти. Докато децата ходеха на училище, в пунктовете пристигаха цели класове, а подвижни лаборатории посещаваха детските градини и учрежденията. Въпреки желанието на здравните власти е невъзможно да се изследват всички в рисковите групи. 

Израелска разработка служи като компас - къде има струпване на носители на вируса, като това спестява много от силите на лаборантите. За нея разказва проф. Еран Фридлер от университет Бен Гурион в столицата на пустинята Негев Бер Шева. 

„Във всички телесните течности се съдържат вируси. На тази база наш екип започна да изследва водите от канализацията на големи градове. По концентрацията на вируса в отходните води можем да определим в кой район на града има повече заразени от Covid-19 и там да се насочат усилията на лаборантите. По нашия метод може да се определи дори на коя улица има най-много заразени и тестовете да станат задължителни. От нашето изобретение вече се ползват в Холандия, в Швеция и в САЩ. Не просто правим анализ на отпадните води, а при допълнително проучване можем да предупредим, че на дадено място има опасност от взрив от болни.

Обикновено симптомите на болестта се проявяват около 14 дни след заразяването, но във фекалиите личат още на третия ден. Така може да бъдат предпазени много хора от контакт с болен, още докато забавляването е безсимптомно. Ние служим като система за ранно предупреждение. По нашия метод бяха изследвани отходните води на няколко израелски града. Открихме, че на места, където изглеждаше, че заболелите са минимален брой, всъщност са много и предизвикахме масови проверки“.

Според броя на заболелите израелските селища се делят на три групи, отбелязвани като цветовете на светофара. Там, където заболелите са мнозинство, населеното място се отбелязва като „червено“ и се прилага пълен локдаун. При по-малко – кодът е жълт и карантината е частична, а в „зелените“ селища се спазва само социалната дистанция и се носят маски. 

Но има местни авторитети – религиозни и светски, които препятстват правенето на тестове, за да не затворят молитвените домове, училищата и бизнеса заради болестта. Въпреки че тестовете са безплатни, те убеждават хората да не се съгласяват да бъдат изследвани. Държавата, съвместно със спортния тотализатор, въвежда лотария сред хората, направили си тестове. Всеки ден един от тях получава 10 хиляди шекела. Една от стратегиите, измислени от семействата, е всяка седмица да се изследва по един член от фамилията. Смята се, че така шансовете да спечелят са по-високи. За властите това е добре, защото когато един човек от семейството се разболее, обикновено заразата се предава и на останалите и ако успеят да установят болест на един, всички ще бъдат поставени под карантина. 

Освен обичайните тестове, при които резултати са готови най-рано след едно денонощие, в института Вайцман са разработили и бърз тест, който показва до няколко минути наличие на вируси. За него разказва Шломо Мизрахи:

„Приличат на тестовете за бременност, но реагират на слюнка или друга телесна течност. Вече могат да се намерят и по аптеките. Все още има проблем с надеждността им. При малка концентрация на вируса се получават фалшиво отрицателни тестове. Нашета цел е ранно диагностиране, но често след индивидуален тест заболелите скриват, че са заразени. Затова по-надеждни са лабораторните тестове, при които с голяма точност се откриват вирусоносителите и веднага се карантинират“.

#коронавирус #свят #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"