БСП внесе жалба в Конституционния съд за виртуалното участие на депутати в заседанията на парламента

Вътрешна политика | 20 ноември 2020, петък / 11:46| Показвания:БСП

 

С подписите на 54 народни представители Парламентарната група на „БСП за България“ внесе жалба в Конституционния съд, с която се иска той да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 6 ноември 2020 г. за участие в заседанията на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19. Това съобщи народният представител от левицата Явор Божанков на брифинг в парламента. 

„Това решение на управляващите свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Депутатите, участващи в заседанията от видеостена, не вземат участие в дебатите и разискванията, а само осигуряват нужния кворум“, каза Божанков. Той отбеляза, че това виртуално участие се отнася само до народни представители, заболели от ковид, и депутати, заболели от нещо друго, нямат същите права. 

„Конституцията на Република България и практиката на Конституционния съд казват, че решенията и започването на заседание на парламента се осигуряват от повече от половината присъстващи в зала народни представители. Това гарантира, че решенията на Народното събрание са легитимни, легални и произтичат от волята на народа“, категоричен е Явор Божанков.
Тагове: депутати, виртуално присъствие, пленарна зала, БСП, жалба, Конституционен съд

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси