Възрастта не е пречка за успешното отслабване, установява ново проучване

Възрастта не е пречка за успешното отслабване, установява ново проучване
A A+ A++ A

Според ново проучване пациентите със затлъстяване на възраст над 60 години могат да загубят еквивалентно тегло като по-младите хора, използващи само промени в начина на живот.

Изследването, ръководено от Университета на Уорик и университетските болници Ковънтри и Уорикшир (UHCW), изследователи на NHS Trust показват, че възрастта не е пречка за отслабване. Изследователите се надяват, че техните открития ще помогнат за коригиране на преобладаващите обществени заблуди относно ефективността на програмите за отслабване при възрастни хора.

Констатациите се основават на анализ на досиетата на пациентите от болнична служба за затлъстяване и са докладвани в списанието Clinical Endocrinology.

Това ретроспективно проучване е проведено в Института за изследване на диабет, ендокринология и метаболизъм в Уорикшир (WISDEM) в UHCW. Изследователите избрали на случаен принцип 242 пациенти, които са посещавали базираната на WISDEM служба за затлъстяване между 2005 и 2016 г. и са сравнявали две групи (тези на възраст под 60 години и тези на възраст между 60 и 78 години) за загубата на тегло, която са постигнали през времето си в рамките на обслужване.

Всички пациенти са измервали телесното си тегло както преди, така и след интервенции в начина на живот, администрирани и координирани в рамките на WISDEM-базираната служба за затлъстяване, и процентното намаление на телесното тегло, изчислено в двете групи.

 Когато се сравняват, двете групи са еквивалентни статистически, като тези на възраст над 60 години средно намаляват телесното си тегло със 7,3% в сравнение с намаляване на телесното тегло от 6,9% при тези на възраст под 60 години. И двете групи прекарват средно 33,6 месеца за тези 60 години и повече и 41,5 месеца за тези под 60 години.

Базираната в болница програма използва само промени, базирани на начина на живот, съобразени с всеки отделен пациент, като се фокусира върху диетични промени, психологическа подкрепа и насърчаване на физическата активност. Повечето пациенти, насочени към службата за затлъстяване, са болестно затлъстели с ИТМ, обикновено над 40Kgm-2.

Има повече от петдесет съпътстващи заболявания при затлъстяване, които могат да бъдат намалени, когато отслабваме, включително диабет, психиатрични състояния като депресия и тревожност, остеоартрит и други механични проблеми. Затлъстяването също е свързано с повишена смъртност и лошо благосъстояние.

Водещият автор д-р Томас Барбър от Медицинското училище в Уорик към Университета в Уоруик каза: „Загубата на тегло е важна на всяка възраст, но с напредването на възрастта е по-вероятно да развием свързаните с теглото съпътстващи заболявания при затлъстяването.

Много от тях са подобни на ефектите от стареенето, така че можете да твърдите, че значимостта на загубата на тегло се засилва с напредването на възрастта и това е нещо, което трябва да приемем.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"