Туроператорите на нож: Второ затваряне ще е фатално за туризма

Туроператорите на нож: Второ затваряне ще е фатално за туризма
A A+ A++ A

Второто затваряне на държавата ще се окаже фатално за туризма. Това са категорични от Обединениe Бъдеще за туризма. Според туроператоритейза да не се случи това е необходимо да заработи грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти с 10 на сто от оборота им за 2019 г. Според организацията мярката 60/40 трябва да се преобразува в 80/0.

Те настояват и да получат специален нисколихвен кредитен продукт, предвид факта, че през март трябва да върнат дължимите паре за неосъществени ваканции заради пандемията на 32 000 клиенти. 

 „Здравето и животът на хората са основен приоритет. Затова ние в сдружението подкрепяме мерките на правителството за овладяване на пандемията. Но като организация, призвана да защитава правата на туроператорите и туристическите агенти, ние настояваме за пет икономически решения, които биха подобрили ликвидността и заетостта в бранша“, посочва Павлина Иванова, председател на УС на организацията. Те са:

  • 10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти.
  • Въвеждане на социална мярка за неработещите туроператори и туристически агенти в съотношение 80/0.
  • Специален нисколихвен кредитен продукт за ТО и ТА, поради счетоводната специфика на работата, невъзможност за материално обезпечение, влошена финансова експозиция, и наближаващ краен срок за възстановяване на предплатени пътувания на 320 000 туристи.
  • Налагане на мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджет за период от 6 месеца.
  • Законодателна инициатива за удължаване срока на застраховка „Отговорност на туроператора“ за месеците на затворен бизнес.

Предложенията са част от отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета, което бе разпространено днес в отговор на подготвяните от правителството мерки за ограничаване на пандемията, които ще влязат в сила след два дни. Те са съобразени с насоките по временната финансова рамка, дадени от ЕК на 19 март и актуализирани на 13 октомври. Мерките вече действат и показаха ефективността си след прилагането в редица европейски държави, напомнят от сдружението

#туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »