Жената, която спаси милиони животи, без да знае. На кого дължим пробива в разучаването на рака?

Жената, която спаси милиони животи, без да знае. На кого дължим пробива в разучаването на рака?
A A+ A++ A
Малко хора в историята на медицината могат да кажат, че са спасили повече животи от Хенриета.

Една млада чернокожа жена има основателни претенции, че е направила един от най-големите приноси в съвременната медицина - без да е знаела, какво е сторила.

Хенриета Лакс е диагностицирана с рак на маточната шийка през 1951 г. на едва 31-годишна възраст, малко след раждането на петото си дете. По това време много болници в САЩ все още отделяли чернокожите от белите. Тя се обърнала към болница „Джон Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд, тъй като тя била най-близо до дома й.

Отделението, в което тя попадна, се оказа в коридора от Джордж Гей, изследовател, който от десетилетия се опитвал да отглежда човешки клетки в лабораторията си. По време на лечението за премахване на тумора, нейният лекар изпратил малка проба тъкан без нейното съгласие на Гей. До този момент опитите за отглеждане на човешки клетки извън тялото са били неуспешни. Но нещо в клетките на Лакс щяло да промени това.

При повечето хора естественият процес, наречен стареене, поставя граница върху продължителността на живота на клетките. Тъй като клетките се делят и умножават с течение на времето, точността на всяка придружаваща репликация на ДНК намалява. Защитните капачки в края на всяка верига на ДНК - известни като теломери - се съкращават, докато в крайна сметка ДНК веригите не бъдат защитени и възникнат вредни мутации. Тези мутации обикновено са свързани с рак и други заболявания. За да се предпази от това, машината за репликация вътре в клетките е в състояние да открие това съкращаване на теломерите, така че след определена точка те да спрат да се делят.

Обикновено човешките клетки могат да се разделят около 50 пъти, преди да достигнат стареене.

Но клетките на Лакс били различни. Клетките й успели да се делят и възпроизвеждат за неопределено време. Това ги направило идеални за медицински изследвания, тъй като култура от идентични клетки може да се отглежда бързо. Скоро учени от цял ​​свят взели от клетките на Лакс за своите изследвания.

Нейната клетъчна линия, известна като „HeLa“, е първата и най-често използвана обезсмъртена клетъчна линия в медицината. Милиони хора дължат живота си на взетата от нея тъкан - генерираната от нея клетъчна линия е използвана за създаването на първата ваксина срещу полиомиелит, ракови лекарства и ин витро оплождане. Клетките й дори са излезли в космоса преди всеки жив човек. 

Нейната история също е сложна етика. През 1951 г. идеята за информирано съгласие била необичайна, така че семейството й нямало представа за приноса на Лакс, докато журналистката Ребека Склоут не проследи нейната ДНК история 50 години по-късно. 

 

#жена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »