Когато сте самотни, мозъкът ви жадува за социално взаимодействие, както желае храна

Когато сте самотни, мозъкът ви жадува за социално взаимодействие, както желае храна
A A+ A++ A

Тъй като пандемичните предпазни мерки са принудили мнозина да отменят плановете си за идващите празници, може да се окажете жадни за общуване толкова с хора, колкото и за празничната вечеря.

Това е така, защото части от мозъка реагират на самотата, както реагират на глад, според проучване, публикувано тази седмица в Nature Neuroscience .

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) и института Salk сканираха мозъка на 40 здрави, социални млади възрастни след 10 часа или на гладно, или в социална изолация. Те открили, че след като са били сами, неврологичните отговори на участниците на социалните сигнали са подобни на гладните хора, реагиращи на храна - тоест, някои области на мозъка, свързани с апетита, са били активирани.

За един изолиран човек снимка на хора, които се смеят заедно, накарал същите области на мозъка да светнат, както когато гладен човек погледна голяма чиния с тестени изделия.

Това предполага, че нашият мозък смята социалното взаимодействие за основна нужда, точно както телата ни се нуждаят от храна, за да оцелеят, каза Джулиан Холт-Лунстад, професор по психология и неврология в университета Бригъм Йънг=

"Точно като гладът е това неприятно усещане, но то ви мотивира да търсите храна, а жаждата ви мотивира да търсите вода, че самотата е биологична потребност, която ни мотивира да се свържем с другите", каза Холт-Лунстад пред Insider.

Самотните хора може да жадуват за компания повече от храна
Изследователите били изненадани да открият, че хората, лишени от социални контакти, са станали много по-фокусирани върху тази нужда и по-малко реагиращи на глада. Тъй като самотата им се увеличава, те стават по-малко отзивчиви към изображенията на храна.

Това био неочаквано, тъй като предишни изследвания установили, че хората и животните понякога ще „заменят“ неудовлетворените нужди с други форми на награда. Например едно скорошно проучване установи, че изолираните гризачи са склонни да ядат повече, вероятно използвайки положителния ефект на храната, за да компенсират липсата на социално взаимодействие. Изследванията показват, че това може да обясни и защо хората в изолация могат да бъдат по-уязвими към пристрастяване .

Тези последни открития предполагат, че връзката между храната и самотата може да е по-сложна, отколкото сме предполагали, въпреки популярната идея за ядене от стрес за справяне със социалната изолация. Необходими са повече изследвания, за да се разберат сложните начини, по които хората се справят със самотата.

Някои хора могат да бъдат по-уязвими от самотата от други

Има някои ограничения за този тип изследвания. Самотата е субективна и някои хора може да са по-склонни към нея от други. В това проучване няколко участници съобщават, че не се чувстват самотни след 10 часа изолация, докато почти всички изпитват някаква форма на глад след 10 часа гладуване.

Това може да е свързано с уникалните социални навици на участниците. Хората, които съобщават, че имат по-активен социален живот, са имали по-сериозен отговор на изолацията от тези, които са свикнали да прекарват времето си сами.

#изолация #самота

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници