Заев: Ние нямаме споделена история с България. Имаме обща история!

Заев: Ние нямаме споделена история с България. Имаме обща история!
A A+ A++ A

Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Това казва премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС.

“Заявяваме, че нямаме териториални или малцинствени претенции, че името Северна Македония се отнася за Република Северна Македония, затова направихме предложение българските самолети да охраняват македонското небе. Затова обявихме пътна карта, за да поемем ние за себе си ангажименти, които ще имат правен ефект и ще бъдат от полза за гражданите и на Македония, и на България”, подчерта Заев.

“Ние за исторически личности от Средновековието от цар Самуил назад – от Кирил и Методий, от Климент и Наум определихме съвместно честване, имаме протоколи. Вярвам, че двете страни вече сме готови да ги обявим, защото трябва да ги впишем в учебниците. Защото новите поколения не знаят цялата тази действителност, тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по много погрешен начин. Трябва да променим това. Ние вече имаме сменени повече от 20 табели в страната, където беше записано „български фашистки окупатор“, допълни премиерът на Северна Македония.

 

#Заев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"