Президентът: Мерките срещу COVID-19 са PR, хората не умират от COVID-19, a заради хаоса

Президентът: Мерките срещу COVID-19 са PR, хората не умират от COVID-19, a заради хаоса
A A+ A++ A

Бюджет 2021 е разоряващ и неговата философия е „след мен и потоп”. Бюджетът не само, не е реалистичен, той не е адекватен на текущите реалности, да не говорим за предизвикателствата, които ни чакат догодина.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Президентът коментира одобрените пари на държавата за догодина и новите по-строги противоепидемични мерки, които влизат в сила от тази вечер.

Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуацията – опоскана хазна, нула реформи, фалирали бизнеси и домакинства и най-вероятно социални напрежения, прогнозира президента и добави, че приходи няма от къде да дойдат, а държавните дългове растат.

Никой президент досега не е налагал вето на държавния бюджет, той е инструмент на правителството и то трябва да мисли какво ще се случва и след неговия мандат, каза още Радев.

Новите мерки са пожарни и закъснели. Използването на тази криза за PR води до загубата на човешки животи. Години наред лекари и медицински сестри напускат страната, Здравната каса се източва. Лятото се пропусна за каквито и да е действия. И сега кабинетът се опитва да внуши, че виновни са болните. Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса в управляването на кризата и заради отказ от достъп до здравеопазване, каза още президентът.

Моят апел към всички е да спазваме мерките, за да може да разтоварим колкото се може повече нашите лекари и медицински сестри, които работят извън предела на своите възможности, призова президентът.

По друга актуална тема – за решението на депутатите да не се свиква Велико Народно събрание, Радев заяви: Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна. Фарсът, който се разигра, е едно от най-грозните посегателства върху конституционализма в историята на България.

Премиерът използва конституцията единствено, за да остане още няколко месеца на власт с една цел – те да правят изборите по тяхната система, коментира Румен Радев и добави: Това, което става в българския парламент е скандал и абсолютно недопустимо.

Относно отказа му да подпише предложението Димитър Митов да бъде назначен за посланик в Румъния, държавният глава коментира, че България трябва не просто да изпраща посланици, които да управляват посолства, а посланици, които всячески да отстояват българския интерес, да разширяват партньорствата и да помагат на българския бизнес.

#Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »