Локдаун 2.0: Очакванията са за над 50% спад на заразените

Локдаун 2.0: Очакванията са за над 50% спад на заразените
A A+ A++ A

Смятаме, че в рамките на две седмици ще спаднат на 50% случаите на новозаразените. Това заяви пред БНТ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му повдигането на коефициента от строгост от 48 на над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на смъртността.

"Наложи се да се повиши тази строгост и да се въведат допълнителни ограничаващи мерки и една от тях е именно младите хора да бъдат ограничени в тяхното свободно движение, защото милион и 200 хиляди ще имат по-малко комуникация помежду си и по този начин ще спрем циркулацията и предаването в семействата и в общите колективи", каза проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" обясни, че системата е изключително натоварена, лекарите са на предела на силите си и заради дългите дежурства възникват и грешки и не трябва да се допуска свръх напрегнатост и невъзможност за адекватно лечение на всички пациенти. "Искаме да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването и да се позволи на нашите колеги да видят, че ние стоим зад тях и искаме да видим, че нещата наистина олекват за лекарите, които работят в COVID отделенията", подчерта проф. Балтов.

Той изрази надежда след три седмици от въвеждането на по-строгите мерки смъртността да е намаляла значително. "Идват едни много светли празници, които всички искат да празнуват с приятелите и роднините си, една от идеите затова до 21-ви, за да можем после да празнуваме празниците, но в никакъв случай да не се разпускаме, да има една отговорност на хората, че все пак трябва да спазват някакви мерки. Коледа е семеен празник, не мисля, че е проблемен празник", каза проф. Балтов.

Относно празнуването на 8 декември Балтов смята, че младите хора са осъзнали рисковете и няма да правят големи събирания, които да предизвикат проблеми след това.

Според него новите мерки няма да засегнат толкова много бизнеси, "все пак има някакви възможности за компенсации". "Ние не искаме да ни олекне на нас, ние искаме хората да разберат, че здравето е номер 1. Животът е най-ценното нещо, което имаме. Защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания и някакви излишни неща, които могат да се отложат спокойно във времето", категоричен бе директорът на "Пирогов".

Той припомни, че има и напредък във ваксините и буквално след Нова година ще започне и процесът на ваксинацията. „Така че мисля, че хубавите неща предстоят“, каза Балтов. По думите му процентът на невярващите, че има коронавирус е намалял от 45 на 20%. Той се надява, че когато хората видят, че има резултат и от тези мерки, ще осъзнаят, че лекарите са били прави.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »