Нови политики за градовете в ЕС: България подкрепи Хартата за развитие

Нови политики за градовете в ЕС: България подкрепи Хартата за развитие
МРРБ
A A+ A++ A

България подкрепи Новата Лайпцигска харта „Трансформиращата сила на градовете за общото благо“ и документа за нейното прилагане „Чрез многостепенно управление: Следващи стъпки за Градския дневен ред на ЕС“. Това са основополагащите документи за изпълнение на политиката за развитие и модернизиране на градовете в ЕС в периода след 2020 г. Те бяха приети по време на  среща на министрите, отговарящи за градската политика в страните - членки, организирана от Германското председателство на ЕС.  От българска страна участие взе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Изпълнението на проекти, съчетаващи интегрирани мерки, партньорство със заинтересовани страни, многостепенно управление и базирани на мястото инвестиции спрямо спецификите на територията са основните стълбове на политиката за развитие на градовете, застъпени в стратегическите документи.

„Хартата ще допринесе за изпълнение на реформата в регионалната политика, която прилагаме в България и съответства на новия модел за изпълнение на проекти в новия програмен период 2021-2027 г., заяви зам.-министър Николова.

Пред участниците в онлайн форума Деница Николова отбеляза още, че за българското правителство един от най-важните приоритети е развитието на полицентрична система от селища в страната чрез специален фокус върху устойчивото градско развитие. То стъпва върху приоритетни теми като справяне със замърсяването на околната среда, качеството на въздуха, подобряване на достъпа до обществени услуги и жилищните условия, намаляване на социалните неравенства, справянето с проблемите на интензивния градски трафик и липсата на подходяща техническа инфраструктура. Част от решението им предвижда налагането на интегриран подход при изпълнението на различни проекти, стъпващ на нуждите, потенциала и възможностите на всеки град.

В новата оперативна програма „Развитие на регионите“ е заложен и приоритет за градско развитие, който да разкрие потенциала на десетте най-големи градовете  като двигатели на растеж, творчество и иновации. Ще се подкрепя и създаването на иновативни мрежи между градовете и функционалните връзки между градските и селските райони.



#Деница Николова #ЕС #градове #харта #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »