Разводът влияе отрицателно на физическото и психическото здраве, показва проучване

Разводът влияе отрицателно на физическото и психическото здраве, показва проучване
A A+ A++ A

Скорошно проучване е първото, което изследва въздействието върху здравето веднага след развода.

Проучването установи, че психическото и физическото здраве на неотдавна разведените лица е по-лошо от това на фоновото население и че по-високите нива на конфликт предсказват по-лошо психично здраве, независимо от други фактори.

Проучването, публикувано в списанието с отворен достъп Frontiers in Psychology, предполага, че разбирането на тези ефекти върху психическото и физическото здраве може да помогне на изследователите при проектирането на интервенции, които помагат на разведените да се изправят на крака и да избегнат дългосрочните последици.

Разводът често е продължителен процес, като много страни изискват период на раздяла, преди двойките да могат да кандидатстват за развод. Продължителната раздяла обаче може да позволи на психологическите рани да заздравеят и оценката на разведените след такъв период може да подцени тяхното въздействие.

„Предишни проучвания не са изследвали ефектите от развода без продължителни периоди на раздяла, настъпили преди развода“, казва проф. Герт Халд от Университета в Копенхаген в Дания. „Успяхме да проучим разведени лица, на които бе даден така наречения„ незабавен “развод в Дания и средно развода стана в рамките на 5 дни от подаването му.“

Това позволило на Халд и колегите му, включително д-р Сорен Сандер от Университета в Копенхаген, да получат данни в реално време за 1856 съвсем скорошни разведени, които попълнили въпросници за техния произход, здраве и развод.

Не е изненадващо, че проучването показа, че скорошният развод има емоционални и физически последици. 

"Психическото и физическото здраве на разведените лица беше значително по-лошо от сравнителното фоново население непосредствено след развода", каза Сандър.

От данните обаче се очертаха някои интересни тенденции.

Един фактор обаче оказа голямо влияние върху разведените - конфликтът. "По отношение на пола, установено е, че по-високите нива на разводни конфликти предсказват по-лошо психично здраве, дори когато се вземат предвид други социално-демографски променливи и характеристики на развода", каза Сандър. (ANI)

#развод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »