Насред пандемията: Приеха Национален план на България за готовност при пандемии

Насред пандемията: Приеха Национален план на България за готовност при пандемии
A A+ A++ A

Приеха Национален план на България за готовност при пандемия. Националният план за готовност при пандемия има общ характер, за изготвянето му са използвани препоръките на Световната здравна организация. Това е един програмен документ, основополагащ, за справянето на държавата при определена пандемия.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов при представянето на плана на брифинг в Министерски съвет с участието на членовете на Националния оперативен щаб.Този план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретни заболявания. Такива планове ще бъдат разработени, ако нашата държава се изправи и пред други пандемии, заяви още здравният министър.

Полезно е да има такъв план, защото той дава основните насоки как да прекъснем пандемичния процес и да намалил броя на заразените, да осигурим в кратък период ваксини и да осигурим нормалното функциониране на държавата, заяви от своя страна държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ключово значение има комуникацията с хората. Виждате какви са последствията, когато 30% твърдят, че няма такъв вирус. Ако не се имунизира над 60% от населението, ние не можем да го предпазим от опасния вирус, каза още доц. Кунчев.

Костадин Ангелов съобщи, че до четвъртък МЗ ще разработи национален план за ваксиниране срещу COVID-19.

Днес определихме председател на координационния съвет за ваксините това е проф. д-р Красимир Гигов.

Председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски и шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов определиха д-р Гигов като изключителен професионалист.

Проф. Красимир Гигов е с много голям опит в организацията на здравеопазването. Кадър на ВМА. Неговото име е признато в Алжир, където е организирал съвременната военно-медицинска служба на страната. Д-р Гигов има необходимия опит и размах на действия, той може да разчита безрезервно на ВМА, на нейните хора, знания, логистика, заяви още проф. Мутафчийски.

Спешната помощ в „Пирогов” е в пълна координация с БЧК, познаваме много добре проф. Гигов. Имаме хладилници, с които можем да подпомогнем съхраняването на ваксини, каза и проф. Балтов.

Здравният министър отново подчерта, че ваксините няма да бъдат наложени, те ще бъдат доброволни и абсолютно безплатни.

Ангажимент на координационния съвет и на правителството е всеки един гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран, да получи ваксина – такава, каквато пожелае, каза министърът.

До края на тази седмица ние ще оборудваме с хладилници, фризери, достатъчни, че да получим първата пратка от ваксината „Пфайзер”, съобщи той и уточни, че те ще бъдат разположени в два склада в София – в „Бул Био”, и в РЗИ-София. Другото място ще е в РЗИ-Бургас.

Четири хладилници ще бъдат доставени и те ще бъдат напълно достатъчни за първата доставка на ваксините, увери Костадин Ангелов и добави, че след това ще има хладилници във всяко едно РЗИ в страната.

Сумата, опусната за справяне с пандемията, до момента надхвърля 2 милиарда лева. 80 милиона лева на месец достигат парите за лекарите на първа линия, съобщи още Ангелов.

#Костадин Ангелов #коронавирус #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »