Без изненади: Президентското вето върху Закона за ДДС не мина

Без изненади: Президентското вето върху Закона за ДДС не мина
НС
A A+ A++ A

Със 121 гласа „за“, 74 „против“ и без „въздържал се“ парламентът преодоля поредното президентското вето, с което на практика отново потвърди част от върнатите за ново разглеждане промени в Закона за ДДС, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът Румен Радев върна за ново разглеждане конкретен параграф от закона, приет на 19 ноември т.г. С него се въвеждаха нови положения в Закона за потребителския кредит, които, според държавния глава, са недопустими в една правова държава с разделение на властите. Според него те ограничават правото на защита и достъпа на гражданите до съд, както и налагат правно нетърпимо ограничение на правомощията на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала.

Част от текстовете, даващи възможност на фирмите за бързи кредити да събират неустойка в двоен размер, по предложение на независимия депутат Спас Панчев и подкрепени от управляващите, бяха оттеглени веднага след като адвокати алармираха за възможни злоупотреби от страна на фирмите за бързи кредити. Последва спешно заседание на Бюджетна комисия, където промени бяха премахнати, а поправката на поправката бе приета и през преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г., с което окончателно отпадна.

„Това е геноцид върху най-бедните“, обвини мнозинството по време на днешните дебати депутатът от БСП Румен Гечев.

Вносителят Спас Панчев пък се опита да обясни, че с предложението си е опитал да помогне на потребителите, като се въведе таван в размер на два пъти главницата, с който хората да не бъдат ощетявани от фирмите. „Не може най-бедните хора да бъдат оставени без наша защита“, посочи той от трибуната.



#Парламент #вето #отхвърляне #Закон за ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »