Българските семейства вадят по 526 лв. за посрещането на Коледа

Общество | 3 декември 2020, четвъртък / 13:15| Показвания:Pixabay

Тринадесетото издание на международното изследване на потребителското поведение показва промяна в ценностите и намаляване на разходите за предстоящите празници. Вече шеста поредна година Фератум Груп, международен доставчик на мобилни банкови услуги, потребителски кредити и финансови услуги за малкия и среден бизнес, провежда проучване сред активните си потребители за техните покупателни нагласи по време на коледните и новогодишни празници, а сега за пръв път в контекста на появата на COVID-19. В Коледен Барометър 2020 са взели участие близо 20 000 респонденти от 11 европейски държави и Австралия на възраст 18-61 г., които са споделили как световната пандемична криза се е отразила на тяхната трудова заетост, навици в ежедневието, както и на плановете им за идните месеци.

Ефектът на COVID-19

Резултатите от Коледния Барометър на Фератум показват, че въпросителните, свързани с развитието на пандемията, продължават да оказват влияние на глобално ниво върху поведението на потребителите и плановете им за предстоящите празници.

Проучването изтъква, че COVID-19 кризата не се е отразила силно негативно на трудовата заетост и заплата на анкетираните: 70% от тях споделят, че няма промяна в условията на труд и заплащане, а само при 14% трудовото възнаграждение е било намалено. Въпреки това коронавирусът сериозно се е отразил на начина на живот на над две трети от домакинствата: анулирали са всички свои пътувания за тази година, изключително много внимават какви разходи правят и се стремят да ги намалят максимално, страхувайки се от новата COVID-19 вълна. Една четвърт от домакинствата са отменили или забавили пътувания в чужбина, 19% са отложили ремонт в дома си, 15% - покупката на нова кола, а 10% - на нов дом. Наред с това обаче, голяма част от респондентите споделят, че са преоткрили близостта със семейството и приятелите в тези предизвикателни времена и са започнали да оценяват и да се радват повече на малките, но важни неща в живота и са изградили здравословни навици и нови хобита.

Относно покупателните намерения на потребителите, изследването показва значителни отлики в сравнение с миналогодишното издание на Коледния Барометър. Повече от половината анкетирани (57%) ще пренаредят приоритетите си що се отнася до коледни покупки и ще похарчат по-малко средства за празниците в сравнение с миналата Коледа, 37% ще отделят средства, подобни на миналогодишните, и едва 6% ще похарчат повече /за сравнение 21% през 2019 г./.

Колко, какво и как ще пазаруваме и как ще финансираме разходите си

Най-големите разходи на домакинствата в идните седмици ще бъдат за хранителни стоки (30%), стоки за дома (16%), зимни дрехи и обувки (10%), игри и играчки (9%) и финансиране на нуждите на децата (8%). Продължава да доминира предпочитанието към традиционното пазаруване (68%) спрямо онлайн шопинга (32%), при който се наблюдава положителна тенденция към използване на кредитна/дебитна карта като платежно средство (54%) срещу наложен платеж при доставка (26%).

47% от респондентите заявяват, че ще разчитат на спестявания, за да финансират предстоящите си разходи, а 25% планират частично финансиране със заем от Фератум. Останалата част от потребителите смятат да се възползват от частично финансиране с кредитна карта (14%), потребителски кредит (11%) или заем от друга финансова институция.

България

Страната ни заема челното място по планираните разходи за Коледа спрямо разполагаемия месечен доход на домакинството. Българите смятат да отделят 25% от месечния си доход или средно 269 евро (526.12 лв. според официалния курс) на домакинство, за да гарантират празничния дух и настроение в домовете си, следвани от румънците (24%), хърватите и австралийците (23%). Най-резервирани в празничните харчове остават холандците (11%) и финландците (12%), които от своя страна държат първенство като най-висок процент разход за хранителни стоки.

Голяма разлика има в резултатите на анкетираните българи спрямо тези от миналата година и като приоритети, и като процентно съотношение. Основният процент от бюджета на анкетираните българи ще бъде похарчен за хранителни стоки (24%), 18% за зимни дрехи и обувки, 8% за игри и играчки, 8% за финансиране нуждите на децата и 6% за стоки за дома.

Коледа 2020 и Новата 2021 година

Най-важното за предстоящите коледни празници за 69% от анкетираните е да прекарат време със семейството и близките си и да се насладят пълноценно на Коледния дух (18%). Като новогодишно пожелание към самите себе си, по-голямата част от респондентите желаят много съкровени, нематериални и общочовешки неща. Най-висок процент от тях се надяват да бъдат здрави, а пандемията с COVID-19 да отмине по-бързо (22%); да прекарват повече време с любимите си хора (16%); да имат възможност да се радват на малките, но важни неща в живота (11%), както и да са по-активни и да спортуват повече (10%).

За проучването Коледен Барометър 2020

• Проучването е проведено от Фератум Груп сред активни потребители в 12 държави чрез онлайн анкета. Доходите са посочени в местна валута, като относителното коледно потребление се изчислява чрез съотношението на месечния разполагаем доход на семейството във всяка страна.

• В проучването са участвали близо 20 000 домакинства. Анкетираните са на възраст от 18 до 61 години, а 59% от участниците са жени. Средният доход на участващите домакинства варира между 1087 и 4367 евро. Средният брой членове на домакинство е 2.7 души.

• Отговорите са приравнени, за да отразяват покупателната способност на всяка държава. Резултатите от проучването са анонимни.
Тагове: Коледа, международна анкета, България, разходи, коронавирус

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси