Гигов: Вече се правят списъци от желаещи да се ваксинират

Гигов: Вече се правят списъци от желаещи да се ваксинират
МС
A A+ A++ A

„Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу Covid-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет“. Това каза пред БНР проф. Красимир Гигов, който оглави Националния ваксинационен щаб. 

Той поясни, че първите 125 000 дози ще бъдат за хора, които работят в критичните сектори: 

„Работата на щаба е да прецизира бройката от съответните групи и да започне ваксинирането. Хладилниците, които имаме, са достатъчни, за да съхраняват дозите... Ваксинирането ще започне още с пристигането на ваксините в края на месеца“. 

По думите му дори преболедувалите е добре да се ваксинират. 

„Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира... Няма да се изключим от активно наблюдение на ваксините... Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи“. 

Проф. Гигов подчерта, че специалисти по веригата ще преценят съотношението полза - риск, тоест, дали ползата е по-голяма от риска, ако не си направим една ваксина: 

„Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт... Нека вярваме на науката“. 

Той е категоричен, че при извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции, затова ваксините ще бъдат безплатни за всички. 

#проф. Красимир Гигов #ваксини #ползи #риск #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »