Доц. Камелия Генова: 78% от всички минали през К-19 са с увреждания на сърцето

Доц. Камелия Генова: 78% от всички минали през К-19 са с увреждания на сърцето
A A+ A++ A

Коронавирусът засяга сърцето, централната нервна система и бъбреците. Все повече данни се натрупват в международната общност по отношение на засягане на сърцето. Между 30% и 78% от случаите включват и сърцето. Това коментира доц. д-р Камелия Генова, която е специалист по образна диагностика в УМБАЛСМ "Пирогов".

"В проучване излиза, че 78% от преболедувалите, дори с не толкова тежки случаи са с някакви увреждания на сърцето. По отношение на това как се уврежда сърцето отново се натрупват данни. От типа на миокардит, което е възпаление на сърдечния мискул, като вируса атакува малките съдчета на сърцето. Резултатите наистина изглеждат доста притеснителни. Най-честите симптоми са умора, намален двигателен капацитет, често смущения в сърдечния ритъм, както и ускоряване на сърдечната дейност", допълни тя.

Ритъмни нарушения са най-честата наблюдавана клинична картина, води до намаляване на съкращаване на сърцето и може да доведе до сърдечна неодстатъчност, обясни медикът.

Освен това доц. Генева цитира изследване, в което 26 атлета, прекарали сравнително леко коронавируса, са с промени в миокарда.

Тя поясни, че освен сърцето има данни, че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците, като може да доведе до инсулти, доста ограничени обаче и до бъбречна недостатъчност.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"