Личен разказ: 74 годишен с инсулт се оказва „починал от Covid-19“ в „Пирогов“

Личен разказ: 74 годишен с инсулт се оказва „починал от Covid-19“ в „Пирогов“
A A+ A++ A

Това е историята на Саркис Бахдасарян от София, той е на 74 години с онкологично заболяване в ремисия. Разказва я неговата племенница Михаела Петрова: 

„В неделя на 22 ноември чичо ми си е легнал да спи и след като след няколко часа не се събужда, леля ми се обажда на Спешна помощ. Лекарят, който идва, съобщава, че човекът просто спи и ако не се събуди и утре, тогава да се обадят пак. На сутринта чичо ми не се събужда и тя вика отново „Спешна помощ“. Лекарят казва: „Той е в кома, оставете го да умре, не ни занимавайте повече, не го разкарвайте по болници, никъде няма да го приемат“. От начина, по който заварих чичо си, той видимо изглеждаше с инсулт - едната му страна беше отпусната, устата му беше изкривена“. 

Роднините се опитват да се свържат по телефона с четири болници – ВМА, ИСУЛ, „Пирогов“ и „Света Ана“. „Пирогов“ и ИСУЛ категорично отказват да го приемат. Едва третият лекар, който идва от Спешна помощ, го преглежда обстойно и му поставя диагноза инсулт и кома, и линейката започва търсене на болница, в която да бъде приет, но безрезултатно. Лекарят от Спешна помощ обяснява във всички болници, че човекът не е с коронавирус, а с инсулт и в кома. 

Линейката го закарва до МБАЛНП „Св. Наум“, където го тестват с бърз тест за Covid-19. Тестът е отрицателен. Отказват да го приемат с аргумента, че приемат само пациенти с доказан коронавирус. 

Линейката се отправя към „Пирогов“, където също отказват да го приемат. След над час и половина чакане пред „Пирогов“ роднините са обаждат на журналиста Люба Кулезич, която телефонира на директора на „Пирогов“ и в крайна сметка приемат Саркис. След час и след изрично настояване от нейна страна за някаква информация казват на съпругата му, че е починал. Дъщеря му вижда баща си в прозрачен чувал на пода, докато чака пред моргата, за да ѝ бъдат дадени документите му, като в същото време е мародерствана от официалната за „Пирогов“ траурна агенция да използват техните услуги за над 2 000 лева. Там е имало още четирима починали и техните роднини. 

Оказва се, че тези хора въобще не са били в хладилник, а са били оставени на пода в чували. Взимайки епикризата, въз основа на която да се издаде смъртен акт, ден по-късно близките на Саркис прочитат, че причина за смъртта е Covid-19. 

Саркис Бахдасарян умира на 23 ноември след 18.00 ч. в УПБАЛСМ „Пирогов“, а преди това над 24 часа лежи в дома си в безсъзнание, а два екипа на Спешна помощ не предприемат никакви действия – единият е повикан в 22.50 часа на 22 ноември, а вторият – в 06.38 часа на 23 ноември. 

„В крайна сметка един човек, отрицателен за коронавирус, се оказа починал от Covid-19. Имаме тест и в крайна сметка в „Пирогов“ го приемат, за да почине там и да го пишат, че е починал от Covid-19“, допълни разказа си Михаела Петрова. 

Програма „Хоризонт“ се опита да намери връзка с пиар отдела на „Пирогов“, но такава не беше осъществена. 

Катя Сунгарска, говорител на Спешната помощ, коментира пред БНР: 

„Имах възможност да се запозная със случая, говорих с много лекари, бих задала въпроса - има ли аутопсия. Доказано ли е, че е имало инсулт. Състоянието, в което е бил болният, е било не добро здравословно. Дали е било инсулт, или не може да каже аутопсия. Много често при операции, които човекът е преживял, могат да подведат за инсулт... Един от лекарите, възрастен и с много опит, ми сподели, че когато влезе в стаята на един пациент, може да разпознае смъртта, да я усети. Това са неща от невидимия спектър, когато човек работи дълго време тази професия, развива тази сетивност... Разговарях и с трите екипа, първите два са разбрали, че този човек губи живота и са искали да му се спести това, което му се е случило“. 

По думите ѝ се наблюдава лек спад на натиска върху болниците, но системата продължава да е напрегната и пренатоварена. 

„Да се настани пациент без Covid-19 е толкова трудно, колкото и такъв с Covid-19... Спешната помощ продължава да изпитва проблеми заради липсата на кадри“. 

#Пирогов #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »