Учители категорично против връщането на децата в час: Животът е по-важен!

Учители категорично против връщането на децата в час: Животът е по-важен!
A A+ A++ A

В отворено писмо от неформалното обединение "Учители за безопасно образование" категорично се противопоставят на намерението на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, изразено на 10 декември, присъствената форма на учебните занятия да бъде възобновена на 4 януари 2021 г. Писмото е до министър-председателя Бойко Борисов, до Министерския съвет, до Комисията по образованието и науката към НС, до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Ето цялото писмо:

Уважаеми г-н Министър-председател, уважаеми дами и господа министри и народни представители, Неформално обединение "Учители за безопасно образование“ категорично се противопоставя на намерението на Министъра на образованието г-н Красимир Вълчев, изразено на 10.12.2020 г., присъствената форма на учебните занятия да бъде възобновена на 04.01.2021 г.

Считаме, че данните за развитието на пандемията в България в настоящия момент са песимистични, не сочат успокояване и затихване на епидемията и не предполагат възстановяване на присъствената форма на образование. Последното би довело до още пообширно разпространение на заболяването, а оттам и до продължаващо покачване на смъртността. Доказаните положителни ПСР тестове и през последната седмица са над 40%.

Остава скрита и голяма заболеваемост - част от заразените се лекуват, без да правят тестове, или се правят антигенни, които не влизат в официалната статистика. За последните две седмици от Ковид-19 са починали повече хора, отколкото от грип и пневмонии за цялата 2019 година. В последните 3 месеца загубихме 67 педагози, най-младият от които на 33 години. Учителите и лекарите продължават да са водещи по заболеваемост и смъртност. Губейки ги лишаваме двете системи – здравната и образователната от кадри за години напред и оставяме техните деца сираци.

СЗО и редица медицински издания потвърдиха, че училищата са основен катализатор на епидемията. Ето защо считаме, че присъствената форма на образование преди овладяване на масовото разпространение на Ковид-19 е в противоречие на най-изконното човешко право – правото на живот.

Безопасните условия на труд в класната стая са невъзможни, нямаме и предпазни облекла. Големият брой деца в тясна стая в продължение на 8 часа, липсата на вентилационни системи и висок клас лични предпазни средства излагат на огромен риск както нашия живот, така и живота на родителите и децата. Има данни и за тежко протичане на инфекцията при деца, както и няколко смъртни случая на лица под 18 години.

Чувстваме се силно притеснени и обезпокоени. Настояваме присъствените занятия да бъдат възобновени, когато заболеваемостта и смъртността са силно ограничени

#училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"