До 10 години: ЕС иска вредните му емисии да намалеят наполовина

Свят | 11 декември 2020, петък / 16:06| Показвания:Булфото

Държавите от ЕС се споразумяха до 2030 г. да намалят вредните емисии с не по-малко от 55 % в сравнение с нивото от 1990 г. Решението е прието на срещата на върха на ЕС в Брюксел, съобщи „Дойче веле”, предаде БГНЕС. Задачата на постигнатата договореност е да бъдат изпълнени целите на Парижкото споразумение за климата, гласи изявлението след края на срещата.

Европейският съвет потвърждава „амбициозното предложение” на Европейската комисия, което дава зелена светлина към постигане на климатична неутралност до 2050 г., написа в Туитър председателят н ЕК Урсула фон дер Лайен.

През март тази година ЕК представи законопроект за климата, според който до 2050 г. Европейският съюз трябва да стане климатично неутрален, т.е. негативното въздействие на парниковите газове върху климата трябва да бъде напълно компенсирано посредством засаждане на гори и използване на „зелени” технологии. Законът стана част от така наречената зелена сделка, в рамките на която ЕС планира да приеме различни социални и икономически мерки като отказ от използването на нефт, въглища и газ в енергетиката и преход към възобновяеми източници на енергия. 

 

 


Тагове: ЕС, вредни емисии, намаляване, 2030 г.

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси