До 6900 безлихвен кредит от следващата седмица, удължиха и банковата ваканция

До 6900 безлихвен кредит от следващата седмица, удължиха и банковата ваканция
iNews
A A+ A++ A

От следващата седмица банките отново пускат безлихвени заеми за хора, които са останали без заплата заради кризата. Променя се и таванът - максимумът вече ще бъде 6900 лева, съобщава Нова телевизия.

При първия локдаун всички хора, които останаха без доходи заради кризата, можеха да кандидатстват за 4500 лева заем, без да дължат лихва. Сега, при новата вълна, мярката се променя. Таванът вече става 6900 лева. Отново без лихва и при определени условия:

  • хората на трудов договор да са останали без никакви доходи и да са работили поне 5 дни в месеца, в който са излезли в неплатен отпуск;

  • да имат и 6 месеца трудов стаж преди момента на кандидатстване;

  • самоосигуряващите се трябва да докажат 20% спад в доходите си.

Сега обхватът се разширява и за хора, които след неплатения отпуск са се оказали безработни. Хора, които вече са взели безлихвен заем, могат отново да кандидатстват като общата сума на двата заема не трябва да надвишава 6900 лв. Сега банките очакват сериозен интерес. 

„Това е като урок от предишната вълна по тези безлихвени кредити – кандидатстваха много клиенти, имаше огромен интерес, но една малка част от тях отговориха на условията. Така че първо бих препоръчала клиентите да се запознаят с условията”, коментира Екатерина Кирилова - директор „Продажби” в търговска банка.

Заради очакванията пандемията да продължи да е част от живота ни поне до следващата есен, срокът за кандидатстване е до 30 юни 2021 г.

Търговските банки, които са партньори по програмата, са готови да предлагат увеличения кредит максимално бързо, след като приключат административните процедури - тоест, още от следващата седмица.

При първата възможност за безлихвени кредити са кандидатствали 35 800 физически лица. Впечатление прави обаче, че одобрение са получили 22 000. Дали променените условия ще направят обхвата по-голям, предстои да разберем.

В същото време Българската народна банка (БНБ) утвърди искането на Асоциацията на банките в България за удължаване на сроковете в мораториума върху плащанията, или т. нар. банкова ваканция, съобщава БНТ.

Банковата ваканция се удължава до 31 март 2021 г. Удължава се срокът за подаване на искания от клиенти на банките за отсрочване на задължения - до 23 март 2021 г. Срокът за одобрение на тези искания от страна на банките става 31 март. Удължава се и крайният срок за отсрочване на задължения до 31 декември 2021 г., но не повече от 9 месеца.

Въвежда се изискване задълженията с искане за отсрочване да са редовни или просрочени до 90 дни към датата на подаване на искането. Въвежда се възможност задълженията, за които е било подадено искане за отсрочване преди 30 септември тази година, да могат да бъдат допълнително отлагани, като общият период на всички разрочвания да не надвишава 9 месеца.

 

#БНБ #безлихвени кредити #банкова ваканция #пандемия #covid-19 #доходи #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »