Надежда за Брекзит със споразумение след телефонен разговор между Джонсън и Фон дер Лайен

Надежда за Брекзит със споразумение след телефонен разговор между Джонсън и Фон дер Лайен
Pixabay
A A+ A++ A

Великобритания и ЕС направиха крачка напред към сключването на историческа сделка за търговия и сигурност. Пробивът дойде след проведен телефонен разговор между премиера на Великобритания Борис Джонсън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, по време на който са изтъкнати основания за подновяване на преговорите, съобщи „Гардиън“, предаде БГНЕС.

В съвместно изявление днес Фон дер Лайен и Джонсън заявиха, че двете страни носят отговорност разговорите между тях да продължат. Източници твърдят, че е постигнат напредък.

Двамата лидери заявиха: „Имахме полезен телефонен разговор тази сутрин. Обсъдихме основните нерешени теми. Нашите преговорни екипи работят денонощно през последните дни. И въпреки изтощението след почти една година преговори, въпреки факта, че сроковете са били пропускани отново и отново, ние смятаме, че в този момент е отговорно да се направи допълнителна усилия“.

Източници твърдят, че двете страни са постигнали съгласие по клаузите в потенциалната сделка, имаща за цел да гарантира, че нито една от страните няма да ощети другата, тъй като те определят свои собствени регулаторни стандарти.

Преговорите между екипите, водени от главния преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост и неговия колега от ЕС Мишел Барние, продължиха до полунощ в събота и бяха възобновени днес от 9 часа в Брюксел.

Тази сутрин имаше признаци, че преговарящите са постигнали някакво съгласие по въпросите на лоялната конкуренция и достъпа на ЕС до британските риболовни води, но Даунинг Стрийт настоя, че всичко „зависи“ от телефонния разговор, който двамата лидери трябваше да проведат днес по обед. 



#Брекзит #сделка #телефонен разговор #Борис Джонсън #Урсула фон дер Лайен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"