Галеви изпрали милиони през остров в Ламанша

Галеви изпрали милиони през остров в Ламанша
Братя Галеви са в неизвестност от месец май, след като Върховният касационен съд ги осъди окончателно на по 5 години затвор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скандалните бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, които избягаха от страната, за да не влязат в затвора, са изпрали милиони долари през британския остров Гърнси в Ламанша.

Това са установили българските служби със съдействието на ФБР, съобщава в. „24 часа“.

Братя Галеви са в неизвестност от месец май, след като Върховният касационен съд ги осъди окончателно на по 5 години затвор.

Месец по-късно Специализираната прокуратура ги обвини задочно за пране на 35.5 млн. лв. чрез фиктивни сделки в периода от 2003 до 2008 г.

Разследването е установило, че с помощта на своята счетоводителка и помагач са направили много парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай.

Гърнси е вторият по големина британски остров в Канала. Островите в Ламанша обаче не са част от Обединеното кралство, а са подчинени директно на британската корона.

Тъй като управлението му е сложно, това е предпочитана територия за пране на пари от престъпници от целия свят и според разследващите Братя Галеви не са първите българи, които са се възползвали от това, пише още изданието.

Доказването на това престъпление обаче ще е изключително трудно, защото законите на Гърнси са такива, че отговорите на отправени съдебни запитвания се бавят много дълго и дори не е сигурно, че ще бъде съобщено кой е титуляр на сметките на бизнесмените бегълци.

Подобни питания са отправени още до Швейцария, Кипър и Великобритания.

Разследващите смятат, че Братя Галеви са се подготвяли да изчезнат от България няколко месеца преди окончателната присъда.

За целта е трябвало да проучат държава, в която да могат да се установят и да се снабдят с качествени фалшификати на документи за самоличност.

През август Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе в съда в Кюстендил иск за отнемане на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, съпругите им и контролираните от тях дружества на стойност 4 250 189 лв.

В имуществото се включват недвижими имоти, три мерцедеса и шест аудита, някои от които бронирани и изработени по поръчка, както и дялове във фирми, някои от които на Сейшелските острови.

#Пламен Галев #Ангел Христов #братя Галеви #Ламанша #ФБР #Швейцария #Канада #Литва #Латвия #Обединени Арабски Емирства #Великобритания #Британски Вирджински острови #Кипър #Сейшели #Китай #Обединеното кралство #Кипър #България #Сейшелските острови

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници