ЕК одобрява българска схема за €40 млн. в подкрепа на малките предприятия

ЕК одобрява българска схема за €40 млн. в подкрепа на малките предприятия
Pixabay
A A+ A++ A

Европейската комисия одобри схема в размер на 78.2 милиона лева (приблизително 40 млн. евро) в подкрепа на малките предприятия, засегнати от пандемията от коронавирус. Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, приета от ЕС.

Публичната подкрепа ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства в размер на 50 000 лева (приблизително 25 565 евро) на бенефициер за покриване на част от оперативните му разходи. Схемата, която ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, ще бъде достъпна за малки предприятия, осъществяващи дейност в определени сектори и отговарящи на определени изисквания, определени от България, с годишен оборот от най-малко 500 000 лева (приблизително 250 000 евро) през 2019 г., при който оборотът е намалял с най-малко 20 % за три месеца от февруари 2020 г. в сравнение със същите три месеца през 2019 г. поради пандемията от коронавирус. Целта на мярката е да се помогне на бенефициерите да преодолеят икономическите последици от пандемията от коронавирус и да запазят заетостта.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално i) помощта няма да надвишава таваните за всяко предприятие, определени във Временната рамка; и ii) помощта по схемата може да се предоставя до 30 юни 2021 г. Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във Временната рамка. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

#ЕК #одобрение #схема #малки предприятия #България #държавна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »