Фон дер Лайен обеща на европейците старт на ваксинирането между 26 и 29 декември

Фон дер Лайен обеща на европейците старт на ваксинирането между 26 и 29 декември
Pixabay
A A+ A++ A

Ваксинирането в ЕС ще започне между 27 и 29 декември, съобщи в "Туитър" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер уточни, че доставките ще започнат на 26 декември, ако Европейската агенция по лекарствата даде разрешително за достъп до европейския пазар на първата ваксина на "Пфайзер", като решението ѝ се очаква идната седмица. Мамер допълни, че предстои и даването на разрешителни на ваксините на другите дружества, с които Комисията е сключила договор.

Същевременно колегата му Стефан де Керсмакер съобщи, че Комисията е започнала проучвателни преговори с фармацевтичната компания "Новавакс" за евентуално закупуване на 100 млн. дози ваксини. Той уточни, че допълнително могат да бъдат закупени още толкова. Това е 7-ата компания, с която Комисията преговаря, след като вече подписа договор за закупуване на ваксини с 6 други фармацевтични дружества.

"На 27, 28 и 29 декември ваксинацията ще започне в целия ЕС", написа Урсула фон дер Лайен в "Туитър". Преди това тя призова за координиран старт на ваксинирането в едни същи ден във всички 27 държави от ЕС.

Шефът на ЕК призова страните членки на ЕС "да започнат бързо с ваксинацията заедно, в един и същи ден", добавяйки, че членовете на блока ще минат през коронавирусната пандемия "заедно и обединени“.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви по-рано тази седмица, че експертната комисия ще събере в понеделник (21-ви декември), за да оцени ваксината, произведена от американската компания Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech.

Доставките ще започнат на 26 декември от местата за производство на ваксини в Белгия и Германия, но Комисията заяви, че всяка от 27-те държави на ЕС ще зависи от организирането и координирането на собствените си програми за ваксинация.




#Урсула фон дер Лайен #ваксиниране #старт #ЕС #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »