ЕК приключва проучвателните разговори с Novavax за нова потенциална ваксина

ЕК приключва проучвателните разговори с Novavax за нова потенциална ваксина
Pixabay
A A+ A++ A

Днес Европейската комисия приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество Novavax с оглед на купуването на неговата потенциална ваксина срещу COVID-19. Предвижданият договор с Novavax ще предостави възможност на всички държави — членки на ЕС да купят 100 милиона дози, като по-късно ще е възможно да купят още до 100 милиона дози.

Приключването днес на проучвателните разговори с Novavax допълва вече дългия списък на осигурените ваксини, които ще се произвеждат в Европа, който включва вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, and Moderna. Благодарение на разнообразието от ваксини Европа ще бъде добре подготвена за ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни.

Novavax е биотехнологично дружество, което разработва ваксини от следващо поколение срещу сериозни инфекциозни заболявания. Произвежданата от дружеството ваксина е ваксина с белтъчни субединици, която вече е във фаза 3 на клинично изпитване.

Комисията, подкрепена от държавите членки, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, като са взети предвид използваната технология, опитът на дружеството в разработването на ваксини и производственият му капацитет за снабдяване на всички държави — членки на ЕС.

#ЕК #договор #ваксина #covid-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »