Младенов: Няма да отстъпим повече!

Младенов: Няма да отстъпим повече!
„Ние се вслушахме в гласа на хората от митинга и правим това, което бяхме предвидили за година, плавно. Това е окончателното решение, няма да отстъпим повече“, каза Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството не може да направи по-голям компромис от плавното увеличаване на пенсионната възраст, заяви социалният министър Тотю Младенов.

„От 1 януари 2012 пенсионната възраст се вдига с по четири месеца в следващите три години. Ние се вслушахме в гласа на хората от митинга и правим това, което бяхме предвидили за година, плавно. Това е окончателното решение, няма да отстъпим повече“, каза социалният министър Тотю Младенов пред bTV.

Той обясни, че с тази стъпка през 2017 година осигурителният дефицит ще намалее с 2 милиарда и 67 милиона лева, а през 2020 година сумата ще достигне до 6 милиарда лева. По думите му липсите ще намалеят за сметка на увеличението на пенсиите.

„Има демографска криза, оказва се допълнителен натиск, по-малко приходи - ние нямаме друг изход. Ние сме длъжни да защитим парите на нашите майки и бащи и на бъдещите пенсионери“, коментира министърът.

От 1 януари 2014 година пък ще падне таванът за новите пенсионери и така те ще могат да получават месечни суми в зависимост от осигурителния си принос. За останалите ограничението за максимум на пенсията ще отпадне постепенно.

Младенов беше категоричен, че при протест с други искания няма да има повече компромиси.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обаче заяви, че социалният министър трябва да бъде наясно, че нещата няма да приключат така.

Той допълни: „Вече е късно за предложения. Ние ги направихме и те бяха разписани, но едно човече реши да си угоди на нарцисизма – Симеон Дянков, който седеше на чучело на площада“.

В отговор министърът заяви: „Ние много държим на социалния диалог, обаче не по този начин. Не може премиерът да идва в тристранката по искане на синдикатите и те да казват, че това е несериозно. Европа се тресе, икономическите проблеми се пренасят и в БГ. Ние правим всичко възможно да гарантираме пенсиите, да предложим повече работни места. Какво ще помогнат тези стачки на хората, на бизнеса?“.

По отношение на нереалните инвалидни пенсии Младенов заяви, че проблемът ще се реши, след като ТЕЛК-овете минат към НОИ, което се очаква да се случи от средата на другата година. Другите липси в осигурителния бюджет се очаква да се попълнят с криминализирането на укриването на осигуровки. Предвижда се този текст да бъде записан в Наказателния кодекс от началото на 2012.

Тотю Младенов коментира и изказванията на премиера, който го определи като тигър и дори му вдигна жълт картон: „Не се обиждам. Ние сме един екип и аз правя всичко възможно да си върша работата. Аз съм поел ангажимент и искам да си свърша работата добре“.

Социалните партньори са поканени днес на заседание за пенсионната реформа. Синдикатите отказаха да приемат предложения от правителството компромис за поетапно повишаване на възрастта за пенсиониране и обявиха, че готвят нови мащабни протести.

Управляващите от своя страна декларираха, че реформа ще има въпреки несъгласията.

#реформа #пенсии #Симеон Дянков #Димитър Манолов #КТ „Подкрепа“ #искания #протест #възраст #пенсионната реформа #министър #Младенов #Тотю Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"