Екопротест с елха пред Министерството на енергетиката

Екопротест с елха пред Министерството на енергетиката
Facebook/Грийнпийс България
A A+ A++ A

Представители на „Грийнпийс“ искаха да подарят елха на енергийния министър Теменужка Петкова, но тя както и нейни представител не слязоха да я вземат, затова я оставиха пред Министерството, предаде репортер на БГНЕС.

„Това е елха, която е посипана символично с прах, който е ежедневие за хората в Гълъбово. Така че тази елха цели да напомни на Министерството на енергетиката и на министър Теменужка Петкова, че чистият въздух не е само предколедно пожелание или подарък, а право на всички български граждани, дори в сърцето на въглищната индустрия какъвто град е Гълъбово“, обясни целта на акцията им Десислава Микова, която е координатор на кампания „Климат и енергия“ в “Грийнпийс”.

Тя каза, че с тази елха искат да напомнят, че министерството от години отказва да изготви план за преход на България от въглищата.

„Такъв план може да бъде справедлив за хората, предвидим за икономиката и добросъвестен за околната среда. Става дума, че планът за справедлив преход във всеки въглищен район трябва да бъде съобразен с плана на ЕС за нулева въглеродна икономика и енергетика до 2050 г. България беше последната държава, която се присъедини към платформата за въглищни региони в преход и през цялото това време губи ценно време. Сектор “Енергетика” не се променя за ден, два или година.  Хората, които са заети в този сектор се трудят при изключително сложни условия“, коментира Микова.

Екаоктивистът обясни, че темата е свързана с Гълъбово, защото то се намира в центъра на Маришкия басейн и в близост до централата „Брикел“, която е една от най-старите и най- замърсяващи централи и много често изпуска огромни черни облаци дим и прах, и не се поддържа добре, както и че шламохранилището й се намира в непосредствена близост до Гълъбово от където също има запрашаване, тъй като в сухо време не се оросява. Микова сподели, че местните хора често се оплакват от такова запрашаване. Според нея решаването на проблема там е допълнително затруднен и заради нежеланието на ресорното министерство да говори по темата и да предприеме реални действия.

Попитана къде са хората от Гълъбово и защо не са с тях пред министерството, Микова обясни, че те ги подкрепят в битката им за чист въздух.

На въпрос на БГНЕС как да реализираме искането ни за чист въздух, тя отговори, че бъдещето е във възобновяемата енергия.

„Вече има достатъчно технологични възможности. Ние от много време настояваме  за възможности в законодателството , които да осигурят възможността отделни граждани и общности  да произвеждат сами енергията си, т.нар. енергийни граждани и общности, така че хората да бъдат не са само консуматори, но да имат и възможност да бъдат и производители на такава енергия. Това е част от бъдещето“, посочи тя и добави, че друга възможност е енергийната ефективност, така че да не се налага да се произвежда повече енергия.

От организацията обявиха, че на 22-ри декември ще направят “коледен подарък” – преспапие с мръсотия от въздуха на София и на столичния кмет Йорданка Фандъкова. 



#акция #протест #мръсен въздух #Гълъбово #елха #прах #министерство на енергетиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »