Свещеници влизат доброволно в болници при заразени с COVID-19

Свещеници влизат доброволно в болници при заразени с COVID-19
iNews
A A+ A++ A

В навечерието на Рождество Христово софийски духовници ще посетят болни, настанени в лечебни заведения. Първоначално идеята била да дадат сила, вяра и кураж само на болните от COVID-19, но след среща с патриарх Неофит се взело решение да посетят и останалите хора, които са настанени за болнично лечение. Това заяви пред БГНЕС Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, Викарий на Софийския митрополит.

Преди да се отправят към Военномедицинска академия, УМБАСМ „Пирогов“, „Александровска“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, УМБАЛ „Св. Анна“ духовниците осветиха, в митрополитския храм “Св. великомъченица Неделя” 6000 икони със сцената на Рождество Христово, които ще дадат на болните и ще ги помажат с осветен елей.

Инициативата ще бъде до 23 декември. Дни преди Рождество Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп се обърна към всички вярващи.

„Църквата винаги носи своето духовно послание да бъдем верни на христовите завети, на Христовата църква, да бъдем достойни в нашето житие и битие, и да се стремим да подпомагаме всички онези, които по един или друг начин имат нужда от нашата подкрепа. Хубаво е такива инициативи да не бъдат единични, а да бъдат по-често явление, защото хората имат нужда и църквата има нужда да се среща с хората. Дай Боже да сме истински православни християни, духовни хора, не само по Рождество Христово и по Великден, а през всички дни“, призова вярващите той.

Белоградчишкият епископ Поликарп заяви, че в инициативата се включват 30 духовни лица.

„Те ще преминат както сега по време на рождественските празници, така и инициативата продължава на 5,6 и 7 януари, когато е Богоявление. В този период също ще бъдат организирани посещения в столичните болници“, обяви още Поликарп и изрази надежда, че параклисите към болниците да оживят своята дейност, а не свещениците там да работят като администрация.

„Необходимо е свещеникът да бъде на своето място и да има малко по-обширна и разгърната дейност в болничните заведения“, призова още той.

На въпрос на БГНЕС дали миряните да се стекат на предстоящите служби по повод Рождество Христово, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп каза, че изборът е техен дали да дойдат в храма или да проследят богослуженията по телевизиите.

„Апелът е да се пазим, да бъдем внимателни, да бъдем отговорни, да отговорим най-вече на очакванията на хората, които се грижат за нашето здраве, така и на очакванията на свещениците за ред, дисциплина и разбирателство“, завърши духовникът. 

 

#свещеници #болници #болни #covid-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »