България осигурява ваксини срещу коронавируса за Северна Македония

Политика | 22 декември 2020, вторник / 12:40| Показвания:По покана на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов здравният министър на Северна Македония Венко Филипче ще присъства на заседание на правителството. На срещата ще бъде обсъдена възможността част от първата пратка ваксини, пристигнала в България, да бъде предоставена на южната ни съседка,

„Подкрепата от страните членки на ЕС е вторият механизъм, чрез който страната ни ще предоставя ваксини срещу Covid 19. Досега Полша и Гърция предложиха този вид помощ на нашата страна“, съобщи Министерството на здравеопазването на Северна Македония. Освен че е закупила определено количество ваксини от тези държави-членки на ЕС, страната е осигурила и ваксини чрез механизма на Kovacs и се водят разговори с производителите за евентуално директно снабдяване от тях.

Междувременно стана ясно, че правителството отпусна близо 184 милиона лева за готовността на болниците за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента ремдесивир, както и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания с цел подобряване на услугата Единен европейски номер 112 на територията на България.

В рамките на заседанието министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че всеки ден с действията си правителството подпомага системата на здравеопазването, за да може нашите медицински екипи да побеждават в битката с коронавируса и да опазват здравето на българските граждани.

С одобрените днес средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за т.г. 45 милиона лева са определени за лечебните заведения за болнична помощ като субсидия за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка. А допълнителни 105 милиона лева бяха отпуснати за купуването на ваксини в борбата срещу COVID-19.

С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати също 19 440 000 лева за купуване на ремдесивир, прилаган в лечението на COVID-19.

„Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът отбеляза, че средствата са за допълнително количество от медикамента, за да може да бъде подсигурено всяко негово предписание, направено от доктор в болнична среда.

„Осигуряваме 14 300 000 лева за изграждането на нова система за приемане на спешните повиквания, с това ще подобрим услугата за Единния европейски номер 112 на територията на България“, посочи министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че след извършен предварителен анализ на текущото състояние на действащата в момента IT инфраструктура, обслужваща центровете за спешна медицинска помощ, е установена необходимост от подмяната й със система от ново поколение. Подновената инфраструктура ще гарантира висока надежност, работоспособност, сигурност и добавяне на нови фукционалности. „По този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри изключително работата в системата, както и реагирането на нашите екипи навреме“, каза още Костадин Ангелов.


Тагове: Северна Македония, ваксини

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси