Без достъп до храна и тоалетна: Десетки българи са блокирани край Доувър

Без достъп до храна и тоалетна: Десетки българи са блокирани край Доувър
A A+ A++ A

Великобритания е в очакване скоро да бъде постигната сделка с френските власти, които затвориха границата в неделя срещу понеделник и прекратиха движението не само на хората, но и на товарните превози заради новия щам на коронавируса.

Според някои съобщения решението включва бързо тестване на шофьорите, които изчакват в района на Дувър, за което ще помогне британската армия.

Повече от 1500 тежкотоварни камиони са блокирани в графство Кент в подстъпите към пристанището Дувър, докато политиците търсят решение за подновяване на търговията и пътуванията. Повече от 50 държави забраниха полети от Обединеното кралство, а Франция дори затвори границата си за 48 часа.

Скай нюз съобщи, че в най-скоро време се очаква да бъде обявен план за преодоляване на кризата. Според медията този план включва бързи тестове за Covid-19 на шофьорите, което е било поискано от френските власти, за да ги допуснат на континента.

Очаква се армията да окаже съществена помощ при тестването. Встрани от британско-френските дискусии, от Европейската комисия призоваха страните членки на ЕС, които наложиха ограничения на пътуванията от Острова през последните дни заради новия щам, да положат максимални усилия за вдигане на забраните, така че да се позволят неотложните пътувания и да се сведат до минимум щетите за търговията.

Борис Джонсън призова хората да не се поддават на паника, защото супермаркетите са добре заредени за Коледа, но изпълнителният директор на Федерацията за храни и напитки Иън Райт предупреди, че докато хората могат да са спокойни за Коледа, то последиците от случващото се могат да бъдат усетени скоро след празниците

Българското посолство във Великобритания оказва съдействие на десетките български граждани, блокирани край английския пристанищен град Доувър при опитите си да стигнат до континентална Европа, съобщиха от МВнР.

Заради ограничителните мерки, предприети във връзка с разпространението на новите щамове на Covid-19, всички транспортни връзки с континентална Европа са блокирани в момента, но въпреки това наши сънародници с товарни и леки автомобили, наред с граждани на редица други държави, продължават да изчакват в района на пристанището възстановяването на фериботните връзки.

Завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев е в Доувър, където и в момента се среща с нашите сънародници, намиращи се на различни паркинги. По-рано през деня той им предостави храна и вода. На място няма тоалетни, по продължение на магистралата всички магазини и бензиностанции са затворени от властите.

Консул Ванчев отправи искане към представителите на британската полиция на място да осигурят вода и мобилни тоалетни, но му бе отговорено, че полицията може само да контролира пътното движение и спазването на обществения ред, а осигуряването на тези условия би следвало да бъде задача на местната община, с която обаче няма никаква връзка към момента.

По информация на посолството ни блокирани са както водачи на тежкотоварни моторни превозни средства, така и български граждани, пътуващи с микробуси и леки автомобили към България. Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета.

По-рано през деня с представители на блокираните транспортни работници разговаря и посланик Марин Райков.

Мисията ни в Лондон призовава всички български граждани, оказали се блокирани в резултат на настоящата извънредна ситуация във Великобритания, които имат здравословен проблем и нямат възможност за лечение на място, да се свържат незабавно с посолството. Също така препоръчваме към посолството да се обърнат и сънародниците ни, които имат нужда от животоспасяващи лекарства, които трябва да получат от България. Те могат да се свържат с мисията ни на имейл адреси social@bulgarianembassy.org.uk, consular@bulgarianembassy.org.uk

#българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »