В София и Пловдив започват да изпитват учениците с иновативна онлайн система

В София и Пловдив започват да изпитват учениците с иновативна онлайн система
Pixabay
A A+ A++ A

Четири училища от София и Пловдив се включват в проект за изпитване и оценяване изцяло в електронна среда. Учебните заведения ще ползват иновативен софтуер, разработен в Швеция, който ще бъде приложен и в българската образователна система. Проектът е подкрепен от Министерството на образованието и ще започне през януари, съобщава БНТ.

Приложението се настройва през облака на "Гугъл" за образованието и се реализира от Център за творческо обучение. Целта е изпитвания, контролни, класни, национални оценявания и матури да се провеждат изцяло в електронна среда.

"Избрахме училища, които имат много висока технологична готовност, те се подготвят още преди пандемията с внедряване на технологии. Това са три столични гимназии - 51-о училище, 119-о училище, Втора английска гимназия и пловдивската гимназия "Иван Вазов", разказа Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение.

Подобен тип изпитвания се реализират в езиковата гимназия в Пловдив за трета поредна година.

Пловдивската гимназия е първото гугъл референтно училище в Югоизточна Европа, първото училище, което започна да въвежда, учебни стаи без хартия, заяви Стефан Стоянов, заместник-кмет "Образование" в Община Пловдив.

Изпълнителите на проекта са категорични, че системата е защитена от външна намеса, а електронното изпитване и оценяване ще спести разходи и грешки. Според десетокласниците Бояна и Симеон от Езикова гимназия "Иван Вазов" ученето в електронна среда е по-интересно и ангажиращо.

Предстои в средата на януари да се проведе първата електронна олимпиада по чужд език. Иновативният софтуер за електронно изпитване може да се приложи и в университетите, които имат технологична готовност.

 

 

#София #Пловдив #Нова система #изпитвания #контролни #онлайн #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"