Официално! Ваксинирането срещу COVID-19 в България стартира на Стефановден

Официално! Ваксинирането срещу COVID-19 в България стартира на Стефановден
A A+ A++ A

От Стефановден - 27 декември 2020 г,. стартира имунизационна кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна.

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи, съобщиха от здравното министерство.

При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

Това нарежда министърът на здравеопазването със Заповед от 23.12.2020 г.

В заповедта на министъра ясно е разписано, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие.

Съгласно заповедта съдействие за осъществяване на имунизационната кампания оказват: областните управители и общинската администрация, включително и здравните медиатори, Българският лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и директорите на лечебните заведения на територията на съответните области.

#ваксини #имунизации #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »