Борисов: Ще дойде време ЕС да иска имунизационни паспорти

Борисов: Ще дойде време ЕС да иска имунизационни паспорти
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов инспектира начина, по който се съхраняват ваксините при лекарите в лечебните заведения, където ще бъдат поставяни. Информира ги директорът на РЗИ- Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева.

Проф. Ангелов показа на премиера и информираните съгласия, които ще получават имунизираните. 

"Това е много важно да се пази, защото ще дойде време, когато вероятно от ЕС ще искат такива имунизационни паспорти, като знам как действат", каза Борисов. Здравният министър го информира, че има подготвена електронна система, където ще се изработват тези уверения.

До момента само за ваксини са отпуснати 80 млн. лв., като има готовност за още 50 млн. 83 млн. лв. се дават на месец за добавки за работещите на първа линия, а 35 млн. лв. са изхарчени и Ремдесевир. 22, 2 млн. лв. са отпуснати на "БулБио" за изработка на ваксини и тестове. Над 5 млн. лв. пък са пренасочени към личните лекари и техните медсестри, информира подробно проф. Ангелов. 

"Правителството е отпуснало 180 млн. лв. от парите на данъкоплатците за ваксините. Трябва да се обясни на хората да си пазят ваксинационните си карти, за да не се налага да се правят повторно. В информационната система ще са качени всички карти. Днес пристигат ваксините в София, Пловдив, Бургас и Варна. На 28 декември – във Враца и Велико Търново. Така ще покрием всичко. След Нова година трябва да се организираме за десетките хиляди ваксини, които ще дойдат“, заяви Борисов по време на посещението си в РЗИ-Пловдив.

Премиерът обърна внимание да се внимава много с информацията кой е ваксиниран, за да не стане в един момент от ЕС да искат да се провери, а да няма информация. "Това е много важно да се пази, защото ще дойде време, когато вероятно от ЕС ще искат такива имунизационни паспорти, като знам как действат", каза Борисов. Здравният министър го информира, че има подготвена електронна система, където ще се изработват тези уверения.

#Борисов #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »