Старт на ваксинирането в още 18 държави в ЕС

Старт на ваксинирането в още 18 държави в ЕС
ВМА
A A+ A++ A

България и още 18 държави от Европейския съюз започват Covid имунизация на населението си днес, предаде БНР. Някои страни не дочакаха официалният старт на еврокампанията за ваксиниране.

Унгария ваксинира медицинските работници ден по-рано, а Словакия също обяви, че е вече е започнала приложението на препарата на "Пфайзер" "Бионтех". Същото направи и Германия, където ваксината получи 101 годишна жена от старчески дом в провинция Саксония-Анхалт.

От домовете за възрастни хора започна кампанията и в Испания. Следващата основна група в кампанията са медиците на първа линия.

Утре, на 28 декември, ще бъдат поставени първите ваксини в Белгия, Люксембург и Латвия, а на 30 декември - в Ирландия. Нидерландия е насрочила ваксинацията за първата седмица на януари.

Всяка страна е получила еднаква първа партида от ваксините.

Навсякъде приоритетните групи, като цяло, са едни и същи -  обитателите на домовете за възрастни хора и медицинския персонал. По-широка доброволна ваксинация в страните от Европейския съюз не се очаква да започне преди април догодина.

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен посочи във видеообръщение, че обявените дни на ваксинацията са исторически момент, който показва единството, солидарността и силата на Съюза.

Основният център на производство на ваксината на "Пфайзер" в Европа в момента е фармацевтичният завод на компанията в Белгия. Засега Европейската комисия е сключила шест договора: с "Пфайзер" и "Бионтех", "Астра Зенека", "Санофи"-"Глаксо-Смит-Клайн", "Джонсън и Джонсън", "Кюрвак" и "Модерна".

Същевременно създателят на първата одобрена в света ваксина срещу коронавируса професор Угур Шахин заяви, че компанията "Бионтех" планира да започне производство на ваксината в Турция .

Германският учен заяви това в интервю пред турски телевизионен канал. Професор Шахин и съпругата му са потомци на турски емигранти в Германия.

Великобритания, която първа започна Covid имунизацията, ще пусне ваксината на Оксфордския университет и компанията „Астра Зенека“ от 4 януари, съобщава Ройтерс. Компанията, която разработи препарата, смята, че той ще е ефективен срещу новия щам на вируса, открит за първи път на Острова.

А Европол предупреди за опасност от измами с фалшиви ваксини срещу коронавируса заради огромното търсене. Службата дава за пример активни опити за продажби в социалните мрежи.

#Европа #държави #ЕС #кампания #ваксиниране #коронавирус #начало

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »