КОВИД у нас: Имунизацията в страната продължава (ОБЗОР)

КОВИД у нас: Имунизацията в страната продължава (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Днес в цялата страна продължава масовата имунизация срещу COVID-19 на медицинските лица. Ваксинацията в България започна официално в неделя. Първият, който си постави ваксината, беше министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Последваха го и директори на болници. 

Според шефа на „Пирогов” проф. Асен Балтов броят на желаещите да се имунизират в неговата болница се увеличава.

Няма данни за странични ефекти от препарата у нас, отчитат от Националния оперативен щаб.

Велико Търново

Във Велико Търново вече пристигнаха 800 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech. Освен за града, те ще бъдат разпределени за Ловеч, Плевен. Русе и Габрово. 900 медици във Велико Търново са заявили желание да се ваксинират.  

„Засега обаче ще бъдат имунизирани 200 медици на първа линия. Ваксинацията започва от утре. В цялата област ще има шест кабинета. Това, което знам, е че първи ще се ваксинират ръководителите на лечебните заведения”, каза директорът на РЗИ - Велико Търново д-р Евгения Недева.

София

В Александровска болница ваксинирането започна в 8:00 ч. Имунизацията се извършва в специален фургон. На ден в него могат да бъдат поставени ваксини на между 20 и 25 души. 110 медицински служители са заявили желание да се имунизират.

„Абсолютно безболезнено, без никакви проблеми”, сподели психиатърът Петра Маринова.

„Смятам, че в тази ситуация това е най-добрият начин да предпазя себе си, близките си и пациентите. Вярвам на ваксината”, каза Вихра Миланова.

„Медици от Александровска болница са изявили желание да бъдат имунизирани с тази първа партида. Това е доброволно. Повечето от колегите са на първа линия”, посочи директорът на лечебното заведение проф. д-р Борис Богов.

Желаещите да бъдат ваксинирани първо попълват информация за здравословното си състояние. След това им се прави преглед.

„След имунизацията се изчаква около 20 минути, в случай, че има някаква реакция от бърз тип. Накрая на пациента се дава талонче, на което пише, че той е получил ваксина. След 21 дни е повторната имунизация”, обясни д-р Васил Михайлов.

В „Пирогов” желаещите да се ваксинират медици са 1 200.

„Имаме случай на колега в „Пирогов”, който се е заразил през април. Преболедувал е с всички симптоми и с клинична картина. Мина му, образува антитела и преди 15 дни отново се разболя”, разказа директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Хасково

В Хасково за два дни ще бъдат ваксинирани 85 души.

„Тази пандемия трябва да бъде спряна, за да върнем хората към нормалния живот. Загубих много мои близки, включително и брат си. Може би щеше да е жив, ако тогава имаше ваксина”, смята патоанатомът д-р Христо Еленски.

„Общият брой на желаещите е 150. На база 650 служители не са много, но да не забравяме, че голяма част от лекарите и сестрите успяха да преодолеят това заболяване. За съжаление, загубихме колеги”, коментира директорът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов.

Пазарджик

Първият имунизиран в Пазарджишка област е директорът на държавната болница, в която коронавирусът порази най-много лекари. Смята, че ваксината е единственият начин да се спаси от коварната инфекция.

„Добре съм. Очаквам да нямам странични ефекти. Това е нашият шанс да преодолеем заболяването. Колкото и да се пазим има риск да се разболеем, тъй като се срещаме с доста пациенти”, каза директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов.

В болницата ще бъдат ваксинирани 70 медици, които са на първа линия. Някои от тях вече са преболедували коронавируса.

„Преминах COVID-19 през септември тази година със сравнително леки симптоми, но не образувах антитела и затова последвах препоръките на експертите и се имунизирах”, каза кардиологът д-р Владимир Иванов.

Тези, на които вече е поставена първата доза от ваксината, трябва да избягват контакти със заразени и хора с грипоподобни симптоми, докато не бъдат имунизирани повторно през януари.

„Докато чакат втората имунизация след 20 дни, задължително трябва да спазват противоепидемичните мерки, защото първата не е достатъчна като защита”, поясни старшата медицинска сестра Елена Станчева.

Пловдив

Най-много ваксинирани има в Пловдивска област - 285 медици. 68-годишната медицинска сестра от Спешното отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ Райна Тодовичина бе сред първите ваксинирани. Днес твърди, че няма странични реакции след поставената ѝ инжекция.

„Нямам никакви странични оплаквания, освен дискомфорт при движение на ръката. Това е нормално за всяка мускулна инжекция”, каза тя.

Засега лекарите предупреждават, че хората, преболедували коронавируса в леката му или среднотежката му форма, могат да се ваксинират.

Варна

Във Варна още от сутринта пред сградата на РЗИ в морския град се образува опашка от чакащи. Първите медици, които пожелаха да бъдат имунизирани, бяха лекарите на първа линия.

„Лично мен ме мотивира това, че след като си поставя ваксината, ще мога да работя по-спокойно и няма да се притеснявам от зараза”, смята д-р Веселин Василев от болницата в Белослав.

„Мисля, че много повече печелим, отколкото можем да загубим с тази ваксинация. При условие на зараза - последствията са доста сериозни”, заяви директорът на Кардиологична болница - Варна проф. д-р Николай Пенков.

Враца

Започва ваксинирането на медиците на първа линия в Северозападна България. Първите дози ще бъдат поставени още днес в Бяла Слатина. Ваксините пристигнаха тази сутрин в Районната здравна инспекция във Враца, където ги очакваха представители на лечебни заведения от целия регион. До момента желание са заявили 1 661 медици от областите Враца, Видин и Монтана. 

В Благоевградска област ваксинацията започна от тази сутрин.

Според премиера Бойко Борисов спасението на България преминава през ваксинацията и все повече хора искат да се ваксинират.

„В началото всеки се пита нужно ли е, или не. Даже с Мангъров говорих и той ще се ваксинира, ако не се е ваксинирал. И него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100% за ваксиниране”, добави министър-председателят.

#имунизация #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »