Имунитета след ваксиниране - по-добър отколкото след преболедуване

Имунитета след ваксиниране - по-добър отколкото след преболедуване
A A+ A++ A

Първите ваксини са поставени преди 6 месеца и има публикации, че титърът на антителата им е висок. При голяма част от ваксинираните хора образуваният имунен отговор е по-добър като качество - от гледна точка на имунологичната памет, отколкото този, който се получава след преболедуване. Има научни данни, че това е така. Коментарът направи по БНР имунологът доц. Велизар Шиваров, началник на лабораторията по клинична имунологогия на болница "София Мед", доцент в катедрата по генетика на Софийския университет.

Доц. Шиваров отбеляза, че е добре да се постави ваксина и след боледуване от коронавирусна инфекция. Но от икономическа гледна точка е добре да се ползват ваксините за хора, които нямат защита, а ваксинирането на хора, изградили антитела след боледуване, да стане, когато ваксините са по-широко достъпни добави имунологът.

"След 3 или 4 месеца след прекарано заболяване е добре този човек да се ваксинира, защото титърът на антителата му ще спадне", препоръча доц. Шиваров.

Специалистът изрази очакването си съществен ефект от ваксинационната кампания да се получи през второто тримесечие на 2021 година. Според имунолога, ако половината от населението на страната, което подлежи на ваксинация, се ваксинира - това ще бъде успех за кампанията. Доц. Шиваров напомни, че хората на възраст до 18 години не са предвидени за имунизация с ваксината против Covid-19.

Имунологът смята, че трябва да бъдат осигурени възможно най-бързо достатъчно количество ваксини за хората, които имат нужда от тях. "Ако бях бизнесмен, примерно собственик на хотел, бих насърчавал служителите си да се ваксинират и бих промотирал моя хотел като услуга, която се предлага от хора, които са защитени и не могат да заразят клиентите си."

За или против ваксиниране

"Не мога да си обясня настроенията в обществото срещу ваксината, но мага да кажа като лекар, който се занимава и с по-тежки заболявания, че при мен са идвали хора, които са готови на всичко, за да спечелят още няколко дни, месеци или година живот, готови да се подложат на всякакъв вид иновативна терапия. А нещо, което е доказано, че работи, преминало през много изпитания и се основава на повече от 150-годишен опит на човечеството, бива така отричано. Не го разбирам!", коментира доц. Шиваров. По думите му ваксините са върхът на превантивната медицина, за която толкова много се говори.

 

"Ако част от предразсъдъците се водят от политически пристрастия, ето една ситуация, в която виждаме, че всички велики сили разработват и прилагат ваксина срещу това заболяване. Така че и от тази гледна точка не мога да си го обясня", каза доц. Шиваров.

#имунитет #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »