НОЩ за новозаразените: Малък брой тестове, но и работещи мерки са ключа!

НОЩ за новозаразените: Малък брой тестове, но и работещи мерки са ключа!
A A+ A++ A

Малък брой тестове, но и работещи мерки! Така от Националния оперативен щаб обясниха пред NOVA поредния ден със сравнително малък процент заразени сред тестваните у нас за денонощие. За изминалите 24 часа, новите случаи са 337.

В същото време Европа отчита нови, тревожни рекорди на заразените. Паралелно в цяла Европа продължава и имунизацията.

У нас първата доза от ваксината достигна до близо 4000 медици, работещи на първа линия. А здравни експерти препоръчаха на всички преболедували да изчакат поне 3 месеца преди да се имунизират.

За поредно денонощие излекуваните са повече от новозаразените - 1475 души са преборили болестта. За последните 24 часа новите случаи на заразени с COVID-19 са 337 души. Тази тенденция е в сила вече няколко дни и повдигна въпроса дали това е пряко последствие от частичното затваряне на редица бизнеси, училища и детските градини. Или има и друга причина за рязкото намаляване на броя заразени? За сравнение, на фона на тези 337 души за последното денонощие, само допреди десетина дни новите заразени се брояха в хиляди.  

Причината за ниския брой заразени се дължи основно на частичния локдаун, смята математикът на Оперативния щаб проф. Николай Витанов.

„Преди няколко дни ние бяхме над 2000 и паднахме под 2000 на ден. Това е много добре, защото излязохме от режима на развита турбулентност . Когато паднем под 500, излизаме от режима на турбулентността”, обясни проф. Витанов.  

Но има и друг фактор - малкият брой тестове, които се правят в последните дни. На 24 декември те са 6945. Днес те вече са 2369.В някои лаборатории изследванията за коронавирус са намалени с повече от 50%.

„В най-натоварените периоди сме правили по 5000 теста на ден, в момента правим 1200 - 1500 теста. През декември прогресивно намаляват. Смятам, че това са нормални тенденции, тъй като хората, които искаха да се тестват заради пътувания или заради техни близки по празниците, бяха преди Коледа”, обяснява д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория.

Така закономерно в началото на 2021 г. се очаква ново повишение в броя на заразените.

„Между 500 и 1000 – 1500 случая на ден се очакват за началото на януари. Натоварването на болничните легла при 1000-1500 случая на ден е нещо поносимо, няма да се стигне до такова нещо като бяха при 5000 на ден”, обясни проф. Витанов.

Трета вълна на заболеваемост засега не се задава.

„Ако дойде новият щам при нас и се разпространи твърде много, може да имаме и над 1500, но това са неща, които ще започнат да се случват към края на януари - началото на февруари. Тогава вече ваксинацията ще е фактор. Не очаквам ексцесии, може да има някои дни, в които са над 2000 случаите на ден, но това ще са изолирани дни”, смята проф. Витанов.

 

#коронавирус #нощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"