Вижте какви промени влизат в сила

Вижте какви промени влизат в сила
A A+ A++ A

С новата година идват и промени. От днес влизат в сила повишенията на минималната заплата и пенсия. Цените на водата също ще са различни.

От 1 януари минималната работна заплата става по-висока - 650 лева от предишните 610. Минималната пенсия също се променя от утре. Възрастните хора вече ще получават по най-малко 300 лева. До края на март остават и допълнителните 50 лева помощ.

Промени предстоят и при цените на водата. За седем области на страната те ще се качат през първия ден на 2021 г. В София и Разград с най-много - около 6%, а с по-малко във Варна, Пловдив, Перник, Плевен и Кърджали. В 16 други области обаче цените падат.

Продължава възможността за кандидатстване за компенсациите от 24 лева на ден за затворени бизнеси, познати като мярката "Запази ме". По-рано Кабинетът взе решение за промяна във въпросната мярка. Чрез нея, работниците ще получават 75% от осигурителния си доход, спрямо октомври 2020 г. Тя обаче предстои да бъде обнародвана в "Държавен вестник" преди да влезе в сила.

Българската народна банка напомня, че от 1 януари 2021 г. БНБ изважда от обращение банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., които престават да бъдат законно платежно средство.

След тази дата банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

От днес влизат в сила нови по-високи цени на таксиметровите услуги. Това става с промени в наредба 34 от Закона за автомобилните превози.

С промените в наредбата вече се определя минимален и максимален размер на стартовата такса. Тя трябва да е в размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място.

Така, ако до момента в София масовите цени на първоначалната такса бяха около 70 стотинки, то с промените в наредбата първоначалната такса става минимум 1,58 лева през деня и 1,80 лева през нощта, а в случай, че превозвачът реши да се възползва от пределната цена за стартовата тарифа, то броячът ще започва да отчита от 2,37 лева през деня и 2,70 лева през нощта.

В средата на декември таксиметровите превозвачи излизоха на общонационален протест. Причината за недоволството - нито една институция не обърнала внимание на списъка с искания, внесен от бранша на 26 ноември в Министерския съвет, в министерствата на транспорта и на икономиката и в Столичната община.

Превозвачите настояват за актуализация на цените на услугата таксиметров превоз, за отпадане на патентния данък за следващата година, приравняване на дейността им към градския транспорт и премахване на мобилните приложения за споделено пътуване. И още - годишният технически преглед на автомобилите да важи за една година и да бъдат оборудвани с паник бутон.

#България #Нова година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"