Бум на птичи грип във Франция

Бум на птичи грип във Франция
Pixabay
A A+ A++ A

Към 1 януари във Франция е имало 61 огнища на заразяване с птичи грип, най-вече в югозападния департамент Ланд, сочат данни на френското земеделско министерство, цитирани от Франс прес, предаде Нова ТВ. Това означава, че само за няколко дни броят се е увеличил с 40.

В прессъобщение ведомството уточнява, че 48 от 61 потвърдени огнища се намират в Ланд, където традиционно се произвежда „фоа гра” - специално приготвен черен дроб от угоена гъска или патица. При предишния доклад от 29 декември се съобщаваше за 21 огнища в цяла Франция.

Министерството подчертава, че периметърът около потвърдените огнища, в който местните власти могат да наредят превантивно избиване, току-що е разширен съгласно заповед, публикувана в Държавния вестник.

Превантивното клане на здрави животни е заклеймено от земеделските синдикати, според които то е "колкото санитарно неефективно, толкова и морално неприемливо".

Болестта се разпространява бързо в Европа и кара птицевъдната индустрия да бъде нащрек, след като предишни огнища доведоха до избиване на десетки милиони птици.

#Франция #птичи грип #огнища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"