Борис Бонев предлага подобрения на градския транспорт в южните квартали на София

Борис Бонев предлага подобрения на градския транспорт в южните квартали на София
Спаси София
A A+ A++ A

Общинският съветник Борис Бонев внесе в Столичния общински съвет доклад за преобразуването на автобусите 64, 67 и 98 от крайградски в градски линии.

„Гъстонаселените южни квартали на София разчитат само на тези линии, а техният крайградският статус от много време не отговаря на нуждата от бърз и удобен градски транспорт на квартали като Витоша, Кръстова вада, Симеоново и Драгалевци. През годините къщите в тези квартали се превърнаха в огромни блокове, а населението нарасна в пъти. Живущите там имат нужда от по-редовен градски транспорт и затова внесох доклад в Столичния общински съвет, с който осезаемо да подобрим градския транспорт в тази гъсто населена част на София“ – обяснява Борис Бонев.

Като мотив за промяната се изтъква бурното застрояване на южните софийски квартали през последните години, като тенденцията за уплътняване продължава. От Спаси София казват, че сегашният транспортен капацитет е от времето на соца, когато тези квартали са били само с къщи и отдавна не отговаря на силно урбанизирания им статут. Неадекватния градски транспорт принуждава жителите им да са зависими от личните си автомобили, а това води до редица негативи: постоянни задръствания и неудобства, както и шумово и въздушно замърсяване.

„Получаваме десетки сигнали, че крайградския статут на линитие е пречка за подобряване на обслужването на тези линии, и от ЦГМ отказват да направят необходимите подобрения. Проблем за хората са големите интервали на движение, лошата свързаност с метрото и факта, че последните курсове са около 22:30 часа. Тези линии обслужват гъсто застроени квартали и затова преобразуването им в градски е не само логично, но и ще позволи да се направят необходимите подобрения.“ – категоричен е Борис Бонев. Той добавя, че освен подобряване на безалтернативните връзки на южните квартали с метрото и останалите части на София, това ще помогне и за дългосрочното намаляване на шумовото и въздушното замърсяване.

Според градските активисти, съществен принос за трафика по двата основни булеварда в южна София – бул. „Черни връх“ и бул. „Симеоновско шосе“, има малкият транспортен капацитет на градския транспорт. Двата разчитат основно на линиите 64, 67 и 98, като и трите са основен довеждащ до метрото транспорт. Наличието на двете метростанции „Г. М. Димитров“ и „Витоша”, както и множеството линии на наземния транспорт коло тях, са достатъчна предпоставка за драстично увеличаване на пътникопотока по трите линии при подобряване на обслужването чрез добавяне на още коли и намаляването на интервалите на движение.“ – споделя Борис Бонев.

В доклада се изтъкват и данни на ЦГМ, според които, линиите 64, 67 и 98 имат същото или по-голямо натоварване някои градски линии. „Имайки предвид постоянното увеличаване на населението заради непрекъснатото строителство на нови сгради в кварталите Хладилника, Кръстова вада и Витоша, необходимостта от адекватен градски транспорт само ще нараства и Общината е длъжна да отговори на тези нужди“. – убеден е независимият общински съветник.

Той очаква подкрепата на всички колеги общински съветници. „Всички части на София трябва да имат достъп до редовен и бърз градски транспорт, а това е особено валидно за новите и гъсто населени територии. Само така ще намалим зависимостта от личните автомобили, с което ще подобрим въздуха и задръстванията, а ще има и повече места за паркиране в центъра и в кварталите. Приемането на тази мярка ще бъде началото на процеса по подобряване на линии 64, 67 и 98, тъй като това ще позволи на ЦГМ да направи редица подобрения и да ги адаптира към днешните нужди и очаквания на гражданите.“ – завършва Борис Бонев.





#Спаси София #Борис Бонев #автобуси #градски #трафик #пътници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »