“Демократична България“ поиска независим одит на машините за гласуване

“Демократична България“ поиска независим одит на машините за гласуване
Да, България
A A+ A++ A

“Демократична България” внесе в Централната избирателна комисия писмо с искане за осигуряване на независим одит на машините за гласуване на предстоящите парламентарни избори, както и по-голяма прозрачност на параметрите по договора за доставката им. 

“Тук сме да гарантираме, че въвеждането на машините ще бъде решение на проблема, а няма да създаде нови проблеми”, коментира съпредседателят на “Демократична България Христо Иванов пред журналисти на излизане от ЦИК. “Внасяме писмо, с което искаме ЦИК да осигури прозрачност на всички параметри по договора за доставка на машините, защото в момента този договор, използвайки оправданието за търговска тайна, е абсолютно непрозрачен и това е обезпокояващо. Това, че ние не знаем ключови параметри, при които ще се изпълни тази поръчка, създава много сериозни предпоставки за напрежение и недоверие”, посочи той. 

Надежда Йорданова от правния екип на “Да, България” посочи, че условията, при които е обявена обществената поръчка за доставка на машините позволява на участниците в максимална степен да се възползват от възможността да обявят за търговска тайна обстоятелства по процедурата и така те да не станат обществено известни.

“Абсурдно се получава, че например междинните срокове за доставка на машините остават покрити от търговска тайна, заявена от участниците. Други много важни елементи, които гарантират защита на вота при използването на тези машини също остават покрити от търговска тайна, необосновано защо, при положение, че те трябва да са общодостъпни”, коментира Йорданова. Сред обстоятелствата, за които “Демократична България” настоява да бъдат оповестени, тъй като са от висок обществен интерес, са сроковете на доставка на машините, провеждането на обучения, наличният брой техници, използваната операционна система и др.

Формацията настоява да бъде предвиден ред за предоставяне на достъп на наблюдатели, застъпници и политически представители до данните на преносимите памети (флашки) от машините, след като те бъдат обработени в районните избирателни комисии (РИК). Целта е да може да се провери съдържанието, включително и дали данните от флашките отговарят на предадените от секционните комисии протоколи. В писмото до ЦИК се предлага и да се осигури одит на машините за вота от независими експерти.

“Искаме това да стане навреме, а не твърде късно преди изборите”, заяви  IТ предприемачът и експерт по електронно управление и киберсигурност Божидар Божанов. Той посочи, че Държавната агенция “Електронно управление”, която извършва одита следва да го направи в срок от 30 дни след получаването на машините, а същевременно доставчикът има срок от 10 дни да инсталира софтуера. “Много е важно одитираните машини да бъдат идентични на тези, които са в изборния ден, защото иначе всеки може да инсталира всичко”, посочи той. Божанов припомни законодателната инициатива на “Демократична България” по отношение на независимия одит, която така и не бе отразена от депутатите. 

“Нашите усилия са насочи към това доверието в изборния процес да бъде на много по-високо ниво Трябва да има промени в Изборния кодекс и в правилата по отношение на хората под карантина. В състояние на пандемия е много важно всички институции да осигурят конституционното право на всеки български гражданин да гласува, за съжаление депутатите продължават да са във ваканция”, изтъкна Антоанета Цонева от Изпълнителния съвет на “Да, България”. 

Тя добави, че “Демократична България” не само ще следи изборите, но ще сигнализира институциите за всички проблеми и ще предлага решения, за да моеж процесът да се подобри. Призова хората да се включат в “Ти броиш” като се регистрират за застъпници. Целта е да се осигурят застъпници за всяка от 12 000 секции в сраната и чужбина, които да следят за честността на вота. 

“Ние сме разработили платформата “Ти броиш” и тя е отворена към всички демократични партии и неправителствени организации. Даваме софтуерния инструмент и логистичната организация и очакваме те да се включат”, добави Ивайло Мирчев, член на Изпълнителния съвет на “Да, България”.

 

 

 

Ето и пълния текст на писмото:

ДО

Г-Н АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 

ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Уважаеми г-н Председател, 

Във връзка с избора на изпълнител на обществената поръчка за доставка на машини и използването им за гласуване за първи път в такъв мащаб, има високи обществени очаквания за прозрачност и включване на всички заинтересовани страни в процеса, свързан с въвеждането на машинното гласуване. 

Обръщаме се към ЦИК с четири искания, които са насочени към повишаване на доверието в изборния процес, и по-конкретно към използването на машините:   

–       Да бъдат разкрити заличените обстоятелства по чл. 102 от Закона за обществените поръчки (ЗОП) от докладите и протоколите в рамките на обществената поръчка за “Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, включително и на софтуера, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код, така че системният и приложният софтуер да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика, както и осъществяването на дейностите и процесите, представляващи логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване при произвеждането на избори за народни представители през 2021 г. и обучение на ЦИК, РИК и СИК за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване“, тъй като много малка част от тях действително представляват търговска тайна, а останалите са от висок обществен интерес, вкл. сроковете на доставка, провеждането на обучения, наличният брой техници, използваната операционна система и др.

–       Да се предвиди ясен ред, по който да бъде изготвен и публикуван протокол, установяващ съответствието между техническото задание и машините, доставени от избрания изпълнител. Протоколът да бъде публикуван максимално рано. Високите изисквания, поставени с техническото задание, не могат и не трябва да останат единствено на етап “декларирани от изпълнителя” в рамките на процедурата по ЗОП.

– Да бъде предвиден ред за предоставяне на достъп на наблюдатели, застъпници и политически представители до данните на преносимите памети (флашки), след като те бъдат обработени в РИК. Целта на този достъп е проверка на съдържанието, включително на интегритета на данните, и сравняване на данните от флашките с предадените от СИК протоколи.

–   Да се предвиди ред за извършване на независим одит на машините от организации извън задължителните по Изборния кодекс. Редът, по който може да бъде осъществен независимия одит се съдържа в предложените от нас законодателни промени още миналата година: https://demokrati.bg/za-mashinno-glasuvane-tryabva-sistema-za-nezavisim-odit/.  

С уважение, 

Христо Иванов, председател на “Да, България!” и Съпредседател на “Демократична България – Обединение”

#Демократична България #ЦИК #писмо #одит #прозрачност #договор #машини за гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"