В Благоевград попът продаде богоявленския кръст на търг, преди това го освети в леген

В Благоевград попът продаде богоявленския кръст на търг, преди това го освети в леген
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Тържествената служба навръх Богоявление тази година в Благоевград може да бъде определена като нееиждана и отвсякъде уникална. За сефте тя се проведе в храма "Въведение Богородично. Странното обаче бе друго.

Първо, отец Петър, който водеше събитието, освети богоявленския кръст в леген, за да избегне хвърлянето му във водоем и мятането след това на смелчаци на близка дистанция. Всъщност попът освети два кръста и освен дървения такъв, тази година бе осветен и железен.

Още по-интересно бе, че символите на вярата бяха продадени на търг. Лично свещеникът ръководеше наддаването. Дървеният кръст бе откупен от секретаря на църквата "Въведение Богородично" - Аделина Стефанова. Тя даде 200 лева, а началната цена бе 50 в българска валута.

Железният кръст пък бе откупен от Методи Петров от община Симитли. 

Въпреки призивите на свещениците хората да спазват дистанция и да се пазят, при раздаването и ръсенето на светената вода се стигна до струпвания и дори физически стълкновения. Това принуди отец Петър на висок тон да въдворява ред.

Все пак, Благоевград се оказва едно от малкото места в страната, където свещеникът спази здравните разпоредби и се въздържа от това да метне кръста в реката.

#Богоявление #Йордановден #Благоевград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »