Зеленогорски: Парламентът приоритетно да приеме гласуване по пощата

Вътрешна политика | 7 януари 2021, четвъртък / 16:54| Показвания:ДЕН

Кризата с COVID-19 е предизвикателство, което създава невъзможност на избирателите, поставени под карантина да упражнят конституционното си право на глас. Също така, абсолютният отказ от страна на управляващите за бързо въвеждане на електронно-дистанционно гласуване представлява реално възпрепятстване на почти 1,5 млн. български избиратели, живеещи извън България, да упражнят правото си на глас.

От „Достойнството на един народ”-ДЕН изискваме парламентът да разгледа спешно внесеното, преди две години, предложение на „Демократична България” за промяна в Изборния кодекс, и законодателно уреждане на гласуване по пощата. Заявяваме, че чрез гласуване по пощата в условията на световна пандемия ще се повиши значително избирателната активност на българите в страната и чужбина.

В предстоящите промени в Изборния кодекс е необходимо въвеждането на активна регистрация за участие в изборите, изчистване на избирателните списъци от „мъртви души” и създаване на професионална администрация, която да осъществява изборния процес.

Системното неглижиране на тези предложения, от управляващите, Парламента и ЦИК опорочават възможността за провеждане на честни и свободни избори.


Тагове: Найден Зеленогорски, избори, гласуване, поща, дистанционно, българи в чужбина

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси