СЗО: Ваксинацията ще е стрес тест за солидарността в Европа

СЗО: Ваксинацията ще е стрес тест за солидарността в Европа
ВМА
A A+ A++ A

Ваксинацията против коронавируса ще бъде стрес тест за солидарността в Европа, обявиха от Световната здравна организация, предаде БНТ. Оттам препоръчаха времето между двете дози ваксина да бъде по-гъвкаво. Коментарът идва след решението на Великобритания да увеличи до 12 седмици интервала между двете инжекции.

Мутиращият вариант на коронавируса e открит в 22 европейски страни, съобщи директорът за Европа към Световната здравна организация. Щамът се разпространява по-бързо, въпреки че предизвикането от него заболяване не е претърпяло значителни изменения. Европейските страни, които прилагат препарата на "Пфайзер" и "Байонтек" трябва да бъдат гъвкави по отношение на интервала между двете инжекции.

"Взехме си бележка за препоръката времето между първата и втората доза да бъде по-гъвкаво от първоначално предписаното от производителя. Важно е такова решение да бъде безопасен компромис между ограничения капацитет на глобално производство в момента и необходимостта за правителствата да защитят колкото е възможно повече хора", каза регионалният директор на Европа за СЗО Ханс Клюге.

Предложенията времето между двете дози да бъде удължено предизвика ожесточен дебат между учените. "Пфайзер" и "Байонтек" предупредиха, че няма доказателства за ефикасност на ваксината им, ако втората инжекция е след повече от 21 дни от първата.

Чешкото правителство удължи до 22 януари действащите от 27 декември ограничителни мерки. Тогава изтича и извънредното положение в страната. Работят само магазините от първа необходимост, вечерният час е от 21 до 5 сутринта.

В 10 милионната Чехия заразените са близо 795 000 души, днес отново имаше рекорден брой инфектирани.

Японските власти обявиха извънредно положение в Токио и в три съседни префектури в опит да се овладее епидемията.

#covid-19 #СЗО #Европа #ваксинация #стрес тест #заразени #починали #излекувани #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »