По-дълъг изборен ден предлагат общините

По-дълъг изборен ден предлагат общините
ГЕРБ
A A+ A++ A

Вчера при срещата ни и консултациите, които проведохме с президента и вицепрезидента и с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) с ръководството ние изразихме нашата готовност, че още от 7 декември, когато е обявена датата на изборите на президента, тя да бъде на 28 март, ние сме започнали подготовка в общините. Това каза пред БНТ кметът на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов.

"Първо с оглед на помещенията, които трябва да бъдат организирани изборните секции, също така и с всички тези правомощия, които по Изборния кодекс те прехвърлят като ангажимент на кметовете на общините, които движат основно организационната и техническата част в изборния процес", продължи той.

Панов каза, че има много въпроси, които ще бъдат решавани, след като бъде издаден указът на президента.

"Нашето предложение беше да бъде удължен изборният ден - да бъде в ранна сутрин до късна вечер и да не бъде в строгоопределени часове, или когато има създали се струпвания на хора в края на изборния ден, да бъде удължен само с един час, да има възможност това нещо да бъде удължено с по-дълго време. Поставихме и въпроса за коридори", заяви кметът на Велико Търново.

Панов каза, че са представили и индикативна програма на президента, ако изборите са на 28 март, в какъв порядък и в какъв план ще започне подготовката за изборите.

Председателят на НСОРБ каза, че първата заповед, която всеки един кмет трябва да издаде, е с упоменаване на избирателните секции, и това трябва да стане на 5 февруари.

"Ние ще искаме здравният протокол да бъде издаден до края на януари, за да можем да направим чисто организационно всички технически неща, които зависят от нас", каза Панов.

Относно извозването на членовете на секционните избирателни комисии в пандемична обстановка той каза, че зависи от здравния протокол, който ще им бъде даден.

"За нас чисто технологично важно е транспортът да бъде увеличен, действително средствата, които държавата ще даде за тези избори, ще бъдат много повече за предходни избори за организация, транспортът ще бъде увеличен, няма да бъде с един автобус", каза Панов.



#Даниел Панов #избори #изборен ден #удължаване #коронавирус #организация #общини #НСОРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »