Ново проучване: Лекарствата за кръвно налягане са безопасни за пациенти с COVID-19

Ново проучване: Лекарствата за кръвно налягане са безопасни за пациенти с COVID-19
A A+ A++ A

Лекарствата за лечение на високо кръвно налягане не повлияват резултатите сред пациентите, хоспитализирани с COVID-19, установи международен екип от изследователи.

Проучването, ръководено от изследователи от Медицинския факултет на Перелман към Университета в Пенсилвания, публикувано днес в The Lancet Respiratory Medicine, е първото рандомизирано контролирано проучване, което показва, че няма риск пациентите да продължат тези лекарства, докато са хоспитализирани за COVID-19. 

Като част от проучването REPLACE COVID, изследователите изследваха дали АСЕ инхибиторите (ACEI) или блокерите на ангиотензиновите рецептори (ARB) - два класа лекарства за лечение на високо кръвно налягане - могат да помогнат за смекчаване на усложненията или да доведат до по-тежки симптоми. 

Повече от 49 милиона възрастни в САЩ приемат лекарства за лечение на хипертония, а сред тях около 83 процента (41 милиона) приемат ACEI или ARB, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

В началото на пандемията възникна загриженост относно употребата на ACEI или ARB в обстановката на COVID-19, тъй като някои проучвания предполагат, че тези лекарства могат да регулират клетъчните рецептори за вируса SARS-CoV-2, потенциално подпомагащи вирусната репликация. Смята се обаче също така, че някои ефекти на тези лекарства могат да бъдат защитни срещу вируса.

"Наблюдателните проучвания бяха направени бързо, но рандомизираните проучвания са важни, за да се установи окончателен отговор относно потенциалното въздействие на тези често използвани лекарства за кръвно налягане в обстановката на COVID-19", заяви старшия автор Хулио А. Чиринос, д-р Доктор по медицина, доцент по сърдечно-съдова медицина в Медицинското училище в Перелман. 

"Резултатите от нашите проучвания показват, че тези лекарства могат безопасно да бъдат приемани от пациенти, хоспитализирани с COVID-19."

ACEI и ARB са сред най-често предписваните лекарства в света и потенциалната връзка между тези лекарства и резултатите от COVID-19 има големи глобални последици за здравето, казват авторите. Няколко наблюдателни проучвания показват, че няма връзка между амбулаторната употреба на ACEI или ARB и риска от хоспитализация на COVID-19, но досега липсваха висококачествени рандомизирани проучвания.

За проучването между 31 март и 20 август 2020 г. следователите включиха 152 участници в няколко държави, които бяха хоспитализирани с COVID-19 и вече използваха едно от лекарствата. Участниците бяха разпределени на случаен принцип да спрат или да продължат да приемат предписаните им лекарства и да бъдат наблюдавани внимателно, за да се оцени ефектът от временно спиране на терапията.

Изследователите разработиха иновативен глобален рейтинг, за да класифицират резултатите от пациентите въз основа на четири фактора.

Тези доказателства подкрепят препоръките на международното общество за продължаване на терапията с ACEI и ARB при пациенти, приети в болница с COVID-19, освен ако няма ясен, алтернативен медицински проблем с текущата терапия.

"В началото на пандемията пациентите се тревожеха от възприеманата вреда въз основа на ограничена и непълна информация и за съжаление някои настояваха да спрат лекарствата си. Въпреки това, спирането на тези лекарства ненужно може да увеличи риска от тежки усложнения, включително инфаркт и инсулт , "каза първият автор Джордана Б. Коен, д-р, MSCE, асистент в отдела за бъбречно-електролитни и хипертонични заболявания и съосновател на изследователя с Chirinos. 

"Сега имаме висококачествени доказателства в подкрепа на нашата препоръка пациентите да продължат да приемат тези лекарства, както е предписано."

В момента се провеждат опити, за да се определи дали употребата на тези лекарства е ефективна за лечението на COVID-19.

 

#коронавирус #лекарства #високо кръвно налягане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »