Пандемията в развитие: Нов щам в Япония, Иран отказа западните ваксини

Пандемията в развитие: Нов щам в Япония, Иран отказа западните ваксини
A A+ A++ A

Компанията BioNTech повиши целта за доставка през 2021 г. на ваксината срещу Coid-19, разработена заедно с нейния партньор Pfizer, до 2 милиарда дози в сравнение с досегашно планираните 1,3 милиарда дози, тъй като се въвеждат нови производствени линии и тъй като от един флакон могат са извлекат повече дози, съобщава Ройтерс.

Специални спринцовки, известни като спринцовки с ниско мъртво пространство, допринесоха за това увеличение на дозите в един флакон от 5 на 6 дози, което ще доведе до още 1 милиард души, които ще получат определения режим на двете дози на коронавирусната ваксина, заяви BioNTech в понеделник. Спринцовките позволяват извличането на шест дози от стандартен флакон, вместо обичайните пет, като се избягва неизползвана течност, останала в спринцовката.

"Сега вярваме, че потенциално можем да доставим приблизително 2 милиарда дози общо до края на 2021 г., което включва актуализирания брой от шест дози в един флакон", каза BioNTech.

Нов обект в Марбург, Германия, придобит от компанията Novartis през септември, ще увеличи годишния капацитет с до 750 милиона дози, когато започне да функционира до края на февруари, добави немската биотехнологична компанията.

Допълнителен капацитет от подизпълнителите, които доставят съставки и пълнят готовото вещество във флаконите, също е помогнал за увеличаване на целта за произведените до края на годината дози от коронавирусната ваксина.

Фирмата BioNTech добави, че в неделя са били изпратени 32,9 милиона дози от ваксината.

Говорителка на компанията заяви, че в края на 2020 г. са били произведени 50 милиона дози, както е планирано по-рано, но доставките са били задържани, докато не бъдат направени конкретни поръчки, за да се избегне излишното време за съхранение.

Делегация от експерти на Световната здравна организация (СЗО) ще пристигне в Китай на 14 януари, за да разследва появата на новия тип коронавирус. Това съобщи Държавният комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република, предадоха световните информационни агенции.

По време на посещението чуждестранните експерти "ще проведат разследване заедно с китайски учени", се казва в изявлението. От комитета обаче не дават подробности за маршрута на специалистите.

Екипът от експерти, натоварен с изследването на произхода на коронавируса, причинител на Covid-19, трябваше да влезе в страната в началото на месеца. Но пристигането му беше забавено заради липсата на разрешение от страна на Пекин.

Новият коронавирус беше установен за първи път в китайската провинция Ухан в края на 2019 година и появата му се свързваше с пазар в града, припомнят световните агенции.

На този етап Световната здравна организация отчита, че броят на случаите на зараза с коронавируса по света от началото на пандемията надхвърля 90 милиона.

Най-много потвърдени заразени има в Съединените щати, следвани от Индия и Бразилия.

В Япония е установен нов вариант на коронавируса, който е различен от този във Великобритания и Южна Африка.

Новият щам е открит у четирима души, пристигнали от Бразилия. Единият от пътниците е приет в болница с дихателни проблеми, а друг е имал главоболие и болки в гърлото, съобщи bTV.

Засега няма доказателства, че този нов вариант на вируса е по-заразен.

Германия въвежда задължителен PCR за влизащите от България

Германия въвежда изискване за представяне на отрицателен резултат от PCR тест за влизащите от рискови региони, включително от България. Тестът трябва да бъде извършен в рамките на 48 часа преди влизането в страната или непосредствено след пристигането.
 
Новата мярка влиза в сила от днес, 11 Януари 2021 г. и ще важи за територията на цялата страна в съответствие с изискванията на всяка федерална провинция, съобщават от Министерството на външните работа. 

Остава в сила изискването за 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден, след като бъде направен допълнителен тест с отрицателен резултат. 
 
Остава и изискването всички пътуващи за Германия да се регистрират на електронен адрес www.einreiseanmeldung.de и при пристигането си да представят на електронен или хартиен носител направената регистрация.

Заразените по света надхвърлиха 90 млн. 

Повече от 90,2 млн. са заразените с Covid-19 по света, по данни на университета "Джон Хопкинс", съобщи БНТ.

Франция за пореден път налага по-строги мерки в определени райони. В 23 департамента вечерният час вече е до 18 ч., а не до 20 ч.

Франция трябва да обмисли затваряне на границите си с Великобритания и с други държави, в които имат силно присъствие на новия вариант на коронавирус, открит за първи път в Обединеното кралство, заяви в понеделник френски епидемиолог и държавен съветник, предаде Ройтерс.

"Важно е да обмислим дали трябва да затворим границите на ограничен брой държави, по-специално с Обединеното кралство и Ирландия", каза пред телевизия BMF Арно Фонтане, член на научния съвет, който съветва правителството по политиката за Covid-19.

"Това със сигурност е точка от дневния ред. Научният съвет не може да реши това, но ние искаме да повдигнем въпроса", допълни и той.

В неделя френските власти заявиха, че по-заразният вариант на коронавируса вече е открит във френското пристанище Марсилия и във френските Алпи, напомня Ройтерс.

"Новият вариант на Covid-19 е почти една нова епидемия в рамките на настоящата епидемия", каза още  Фонтане.

Той също така посочи, че новият вариант е по-заразен, но засега няма признаци, че смъртността му е по-висока.

Арно Фонтане каза още за телевизия BFM, че за да овладее епидемията, Франция трябва да ваксинира между 10 и 15 милиона души до края на март и между 25 до 30 милиона души до края на юни.

В Италия от днес гимназистите се връщат в клас при строги мерки. В Англия тази седмица ще бъдат отворени седем центъра за ваксинация. Целта е до средата на февруари да бъдат ваксинирани 15 милиона души, които попадат в най-рисковите групи - хора над 70 години и здравни работници.

Седем големи центъра за масово ваксиниране отварят врати днес в Англия. Целта на британското правителство е до средата на февруари да бъдат ваксинирани около 15 милиона души.

Седемте центъра, които са в Бристол, Епсъм, Лондон, Нюкасъл, Манчестър, Стивинидж и Бирмингам ще разполагат с капацитет за ваксиниране на 4 души за минута.

Приоритетни групи са възрастните хора и здравните работници. През седмицата ще бъдат отворени и стотици други по-малки помещения в рамките на програмата за масово ваксиниране.

По данни на националното здравеопазване само на територията на Англия вече има 1 200 здравни пункта - напълно оборудвани и с необходимия персонал, за масовото ваксиниране.

Данните за заразяванията обаче продължават да са тревожни, като броят на пациентите с Covid-19 в болниците е рекордно висок – над 30 0000 в сравнение с 18 000 от пика на пандемията през април.

Според „Дейли телеграф“ министрите планират още по-голямо затягане на мерките, като може дори да се стигне до забрана на физическа активност извън дома с хора, които не са членове на семейството.

Властите твърдят, че много хора използват упражнения или разходки, за да заобикалят разпоредбите и да се срещат с приятели на кафе в парковете.

Тази сутрин професор Крис Уити, главният здравен съветник на правителството, предупреди британците по Би Би Си да сведат до минимум ненужните контакти, защото следващите седмици се очаква да бъдат най-лошите и най-трудните за националното здравеопазване.

Рестриктивните мерки обаче оказват силно негативно икономическо влияние и предизвикват обществено недоволство. В чешката столица Прага се състоя поредният мащабен протест срещу карантинните мерки. Страната е сред най-засегнатите в Европа от коронавируса.

Федеративните щати Микронезия - една от последните държави в света, в които нямаше нито един заразен с COVID-19, обяви в понеделник, че е регистрирала първия случай, съобщава БТА.

Президентът на тихоокеанската островна държава Дейвид Пануело призна, че новината е „тревожна” за държавата със 100 000 жители, но заяви, че заразеното лице е под засилено наблюдение.

„Всички трябва да запазят спокойствие. Не се поддавайте на паниката, защото ситуацията е под контрол”, обърна се той към гражданите по телевизията.

Той уточни, че коронавирусът е бил установен при моряк от екипажа на товарен кораб от Националния флот, изпратен преди година за ремонт на Филипините. Екипажът остава на борда, закотвен в лагуната на щата Понпеи под 24-часово наблюдение, увери президентът. Училищата, църквите и магазините остават отворени.

Изолираните тихоокеански страни се защитиха много ефикасно от пандемията, като решиха рано да затворят границите си, въпреки че икономиката им е силно зависима от туризма, напомня АФП.

Иран очаква да закупи 2 милиона дози коронавирусна ваксина от Индия, Китай и Русия до 20 март. Това заяви президентът на иранския медицински съвет Мохамад Реза Зафарганди, съобщава IRNA.

Според него ваксината, произведена в Иран, е по-надеждна от другите чужди препарати, но производството й ще отнеме време. Затова Министерството на здравеопазването и медицинското образование ще закупи около 2 милиона ваксини от тези страни.

Зафарганди подчерта, че Техеран не планира да закупи ваксините на Pfizer-Biontech и на Moderna поради високите разходи, проблемите с транспортирането и съхранението. Той добави, че Индия, Китай и Русия си партнират с AstraZeneca, а Иран обмисля да закупи ваксината от тези страни.

В момента Иран разработва свои собствени ваксини срещу COVID-19. По-рано върховният лидер на Иран Али Хаменей забрани вноса на коронавирусна ваксина от Великобритания и САЩ.

#Европа #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"